Banden.

Wilt u meer weten over banden en wielen? Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft. Zo vindt u hier onder andere informatie over het wisselen van banden, de verschillende bandenmaten en zomer- en winterbanden. In de bandenzoeker vindt u welke nieuwe banden er geschikt zijn voor uw auto. Dankzij ons ruime aanbod is er altijd een band die aan uw wensen voldoet.


Bandenzoeker

Weet u al precies welke maat banden u heeft en zoekt u nieuwe banden voor uw auto. Wij hebben voor u een overzicht van de beste banden voor elk seizoen en grootte van velgen. Via onderstaande link kunt u deze zoeken en een offerte aanvragen.

Naar de bandenzoeker

Bandenspanning

De banden van uw auto vormen het enige contact tussen u en de weg waarop u rijdt, ze zijn dus cruciaal voor de veiligheid en het comfort van uw auto. Het controleren van uw banden en de bandenspanning is om veiligheidsredenen dan ook zeer verstandig.

Door uw bandenspanning minimaal één keer per maand te controleren vergroot u niet alleen de levensduur van uw banden, u vermindert ook het brandstofverbruik. Bij intensiever gebruik van uw auto is het verstandig om vaker de spanning na te kijken. Eventueel voordat u een lange rit gaat maken of wanneer u onderweg bent met een zware lading of op hogere snelheid (denk aan de Duitse Autobahn). Een extra controle kan natuurlijk nooit kwaad wanneer het om u eigen veiligheid en die van uw inzittenden gaat.

Meer informatie over bandenspanning

Banden wisselen

Banden wisselen
De juiste banden in het juiste seizoen? Dat betekent dat u tijdig uw zomerbanden om laat wisselen voor winterbanden bij Louwman. Zo rijdt u het veiligst met uw auto gedurende de koude wintermaanden.

Montage van winterwielen
Laat uw winterbanden of winterwielen bij Louwman monteren. Zowel losse winterbanden als een complete set winterwielen monteren wij graag voor u.

Uw banden opslaan
Naast de montage kunnen wij uw banden of set met zomerwielen of zomerbanden ook opslaan. Wij zorgen dat de banden veilig liggen opgeslagen en straks weer klaar liggen om te laten wisselen bij één van onze vestigingen.

 • winter-/zomerwielen monteren (4 banden met velgen) € 49,-
 • winter-/zomerbanden monteren (4 losse banden) € 95,-
 • opslag van banden of wielen per set per halfjaar € 50,-

Veiligheid boven alles
Een goede set winterbanden zorgt voor meer grip tijdens slecht weersomstandigheden. Ook als de winter minder streng is, doet u er verstandig aan de aanschaf van winterbanden te overwegen. Uit onderzoek van Centraal Beheer Achmea is gebleken dat auto's met winterbanden structureel minder ongelukken hebben veroorzaakt dan auto's met zomerbanden in dezelfde periode. Belangrijk blijft wel dat u de rijstijl aanpast aan de weersomstandigheden en wegconditie, ook wanneer u op winterbanden rijdt. Lees hier meer over zomerbanden of over winterbanden.

Werkplaatsafspraak maken
Maak een afspraak in om uw zomerbanden weer om te wisselen naar winterbanden bij één van onze vestigingen. Nieuwe banden nodig? Vraag dan een offerte aan bij Louwman.

Werkplaatsafspraak inplannen

* Prijs is afhankelijk van het merk dat u rijdt.

Bandreparatie

U staat aan de kant van de weg met een lekke band. Erg vervelend, maar wat nu? Bij Louwman helpen we u graag snel weer op weg. Op deze pagina geven wij u inzicht over het veilig repareren of vervangen van uw lekke band. 

Een lekke band

Veel moderne auto's zijn uitgerust met een bandenspanning controlesysteem. Deze geeft u een indicatie wanneer de bandenspanning van een band afwijkend is, bijvoorbeeld als u een lekke band heeft. Bij oudere modellen willen dit soort veiligheidssystemen nog wel eens ontbreken en dient u zelf regelmatig uw bandenspanning te controleren. 

Indien uw bandenspanning erg laag blijkt te zijn of u langs de kant van de weg staat vanwege een lekke band, dan kan het handig zijn als uw auto is uitgerust met een reservewiel, ook wel de thuiskomer genoemd. Met deze thuiskomer mag u maximaal 80km/u en raden wij u bij Louwman aan direct naar de dichtstbijzijnde dealer te rijden.

Band repareren of laten vervangen

Wanneer blijkt dat uw band lek is, is het van belang dat u de band zo snel mogelijk laat repareren of vervangen. Afhankelijk van de soort beschadiging kan het zijn dat de band enkel hoeft worden gerepareerd. Indien de beschadiging groter is zal de band compleet moeten worden vervangen. Bent u bijvoorbeeld door een spijker gereden, dan is uw band vaak nog te herstellen. Een professioneel uitgevoerde reparatie kan een interessant alternatief vormen voor de vervanging van een band. Zo'n reparatie kan vaak al in een half uur klaar zijn.

Een aan de buitenzijde in goede staat ogende band, kan echter aan de binnenzijde behoorlijk beschadigd zijn. Voor uw eigen veiligheid adviseren wij bij Louwman  daarom om een bandenreparatie van binnenuit te laten uitvoeren na een grondige inspectie aan zowel de binnen- als buitenzijde van de band.

Direct een werkplaatsafspraak maken

Waar vind ik mijn bandenmaat?

Ieder cijfer of letter op een autoband kent een aparte betekenis en is op iedere band gelijk.

De onderstaande tekst geeft uitleg over de betekenis van de cijfers en letters die op een autoband worden weergegeven.

185 – Dit is het eerste getal op de band en het geeft de breedte van de band weer. De breedte van de band wordt weergegeven in millimeters van de buitenzijde in opgepompte toestand. In dit geval is de band 185 mm breed.

60 – Het tweede cijfer op de band geeft het percentage weer van de hoogte-/breedteverhouding. In dit voorbeeld betreft dat 60% van de 185 mm breedte.

R - Deze letter geeft de constructie van de band weer. R staat voor ‘Radiaal’, de wijze hoe de koord laagdraden zijn gemaakt in de band.

15 – Dit is de diameter van de velg in inches.

91 - Dit getal staat voor het draagvermogen van de band. Uit de door de bandenfabrikant gehanteerde belastingtabel kan men lezen dat 91 staat voor een belasting van 615 kg.

T - Deze letter geeft de maximum snelheid weer welke de banden aan kunnen: T staat voor snelheden tot 190 km/u.
Andere mogelijkheden zijn:

 

 • P (tot 150 km/u)
 • Q (tot 160 km/u)
 • R (tot 170 km/u)
 • S (tot 180 km/u)
 • T (tot 190 km/u)
 • U (tot 200 km/u)
 • H (tot 210 km/u)
 • V (tot 240 km/u)
 • Z (sneller dan 240 km/u)

Extra Load Run-Flat/Run-on-Flat

Er bestaan voertuigen waar de banden extra versteviging nodig hebben op het gebied van draagvermogen. Verstevigde banden zijn te herkennen aan het kenmerk ‘Extra Load’.

Run-Flat of Run-on-Flat

Met Run-Flat tires is het mogelijk om tijdelijk door te rijden met een lekke band. Deze banden kunnen alleen gemonteerd worden bij voertuigen die uitgerust zijn met een bandenspanning controlesysteem (TPMS).

Sneeuwkettingen

In winterse omstandigheden komt u doorgaans met winterbanden veilig op de plaats van uw winterbestemming. Helaas kan het voorkomen dat zelfs winterbanden niet voldoende zijn. Om onveilige situaties te voorkomen als u overvallen wordt door een hevige sneeuwbui of ijzel bent u echter aangewezen op sneeuwkettingen. Zeker bergopwaarts kunnen sneeuwkettingen uiterst nuttig zijn.

Sneeuwkettingplicht

Het is belangrijk om te weten dat sneeuwkettingen geen vervanging vormen voor de winterbanden. Zo zijn sneeuwkettingen niet te gebruiken op doorgaande wegen. Op diverse plaatsen in het buitenland zijn sneeuwkettingen verplicht. Dit is aangegeven met een rond blauw bord met een afbeelding van sneeuwkettingen. Zorg er dus voor dat u een set goede en eenvoudig te monteren sneeuwkettingen aan boord heeft als u op wintersport gaat.

Een sneeuwketting monteert u op aangedreven wielen. Heeft u een vierwiel aangedreven auto, dan kunt u de sneeuwkettingen het best om de voorwielen monteren. Een duidelijke uitleg over de montage van sneeuwkettingen ziet u hiernaast. Heeft u vragen? Stel ze gerust aan onze vakkundige service adviseurs.


Soorten sneeuwkettingen

Bij Louwman zijn sneeuwkettingen al verkrijgbaar vanaf € 65,-. Welke sneeuwketting u nodig heeft, is afhankelijk van de bandenmaat op uw auto. Onze service adviseurs helpen u hier graag bij. Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs wanneer u op zoek bent naar sneeuwkettingen.

"Sneeuwsok"

Naast bekende sneeuwkettingen van metaal kunt u ook kiezen voor een zogenaamde "sneeuwsok". Deze schuift u als een hoes over het wiel heen. De "sneeuwsok" bestaat uit een met koolstofvezel versterkte kunststof en zijn nog eenvoudiger te monteren. De sneeuwsok is echter in veel Alpenlanden niet toegestaan op locaties waar sneeuwkettingen verplicht zijn.

Winterbanden

Heeft u ook al aan uw banden gedacht? Voor uw veiligheid is het natuurlijk belangrijk om bij winterse omstandigheden winterbanden te hebben gemonteerd. In sommige landen bestaat hier zelfs een verplichting voor. Voor meer informatie over winterbanden kijk dan op de site van de ANWB.

Wij geven u graag advies over de beste banden voor uw auto. Neem hiervoor contact op met de service adviseur van uw vestiging. Uiteraard kunt u ook direct online een werkplaatsafspraak maken. Wees goed voorbereid, zodat u zonder zorgen op weg kunt.