Uw bandenspanning controleren

HomeOnderhoudBandenBandenspanning

Voor uw eigen veiligheid

De banden van uw auto vormen het enige contact tussen u en de weg waarop u rijdt, ze zijn dus cruciaal voor de veiligheid en het comfort van uw auto. Het controleren van uw banden en de bandenspanning is om veiligheidsredenen dan ook zeer verstandig.

Door uw bandenspanning minimaal één keer per maand te controleren vergroot u niet alleen de levensduur van uw banden, u vermindert ook het brandstofverbruik. Bij intensiever gebruik van uw auto is het verstandig om vaker de spanning na te kijken. Eventueel voordat u een lange rit gaat maken of wanneer u onderweg bent met een zware lading of op hogere snelheid (denk aan de Duitse Autobahn). Een extra controle kan natuurlijk nooit kwaad wanneer het om u eigen veiligheid en die van uw inzittenden gaat.

Zelf controleren

Uw bandenspanning controleren kunt u in de meeste gevallen gemakkelijk zelf. In de handleiding van uw auto wordt altijd netjes vermeld wat de juiste bandenspanning van uw auto dient te zijn. Andere bekende posities waar u de juiste spanning kunt vinden zijn de binnenzijde van de tankklep en/of de dorpel/binnenzijde van de deur. Let er op dat bij auto's waarbij de bandenmaat tussen de voor- en achteras verschillend is, de benodigde bandenspanning ook ongelijk kan zijn.

Zowel een te lage als een te hoge bandenspanning is niet goed. Een te hoge bandenspanning kan leiden tot meer slijtage en uiteindelijk zelfs tot een een klapband. Daar tegenover staat dat een te lage spanning meer wrijving met zich mee brengt, wat zorgt voor meer hitte van én in de band wat kan leiden tot instabiliteit, vervorming en ook wederom een klapband leiden. Daarnaast verslechterd tevens het rijcomfort, gaat het verbruik omhoog en wordt het risico op aquaplaning aanzienlijk vergroot. Een tijdige controle is daarom van groot belang.

Tip: U ziet hem niet altijd en heeft hem hopelijk zelden nodig, maar vergeet hem bij de controle van uw bandenspanning niet, het reservewiel. Het zou erg vervelend zijn als u onderweg een band moet verwisselen en uw reserveband is niet op spanning. Tijdens een APK keuring controleren wij de auto hier trouwens ook op.

Bandenspanningscontrolesysteem

Steeds meer auto's zijn tegenwoordig uitgerust met een automatisch bandenspanningscontrole systeem (TPMS: Tire Pressure Monitoring System). U leest daarmee vaak gemakkelijk via de boordcomputer digitaal de bandenspanning uit. Ook krijgt u een melding wanneer de spanning in één van de banden beneden een acceptabel niveau komt. Hiermee kunt u dus nog gemakkelijker en vaker u bandenspanning controleren.

Let op: Bij eventuele zomer- of winterbandenwissel goed er op letten of uw auto is uitgerust met een dergelijk controlesysteem. Dit kan invloed hebben op de keuze van de juiste banden. Onze adviseurs weten hier alles van, zij adviseren u daarover dan ook graag.

Hoe meet u uw bandenspanning correct?

Voor het meten van uw bandenspanning kunt u natuurlijk langs komen in één van onze werkplaatsen. Wanneer u echter zelf thuis uw bandenspanning wilt controleren, hou dan wel een aantal vuistregels aan om op een juiste wijze de spanning van uw banden op te meten.
  • Zorg ervoor dat de banden koud zijn
  • De bandenspanning van banden op dezelfde as (links en rechts) moet altijd identiek zijn
  • Spanning tussen voor- en achteras mag verschillen (vaak in geval van verschillende bandenmaat)
  • Ventieldopjes moeten stevig worden vastgedraaid zodat er geen stof of vuil in het ventiel kan komen. Zo voorkomt u ook extra lekkages.
  • Defecte ventieldopjes direct (laten) vervangen
  • Een verhoogde bandenspanning niet corrigeren tijdens rijden of wanneer banden nog niet afgekoeld zijn. Tijdens het rijden is het normaal dat uw bandenspanning oploopt i.v.m. temperatuur.

Deskundig advies

Heeft u liever professioneel advies over bandenspanning, kom dan langs in één van onze werkplaatsen (klik hier voor al onze vestigingen). Onze gespecialiseerde service advsierus kunnen u alles vertellen over het gebruik, de veiligheid en het vervangen van uw banden. Natuurlijk helpen zij u ook graag een handje om uw bandenspanning ter plekke even te controleren.