Op 27 april (Koningsdag) zijn al onze vestigingen gesloten. Uiteraard zijn onze online showrooms wel geopend. Klik hier voor het actuele aanbod.
 
Wanneer moeten de winterbanden eronder?
Inhoud

Wanneer moeten de winterbanden eronder?

Sander
Door Sander in Winter op 27 juli 2022
Hoewel het in Nederland niet verplicht is en wij de buitenlandse bergen sneeuw niet kennen, is het tóch zinvol om op winterwielen te rijden. Maar wanneer moeten de winterbanden eronder? Kan je met winterbanden in de zomer doorrijden? Waar let je op bij het wisselen van de winterwielen? Je leest alles hier.

Waarom en wanneer winterbanden plaatsen?

Winterbanden rijden in de winter echt veiliger dan de zomervariant. De winterwielen presteren door een andere samenstelling van het rubber beter bij koudere temperaturen. Waar zomerbanden juist verharden bij kou, blijven winterbanden soepel. Ook is het profiel van een winterband anders: inkepingen werken als een soort grijpertjes op het wegdek. Zo heb je veel meer grip en stabiliteit in bochten. Winterbanden wisselen zorgt er ook voor dat je langer met een set banden doet. Zomerbanden rijden in de winter is niet alleen gevaarlijker — ze slijten ook sneller.

winterbanden profiel
Dus: wanneer de winterbanden plaatsen? Wissel je winterbanden als de temperatuur onder de 7 graden komt. Dat is vaak tussen november en april. Handige ezelsbruggetjes: plaats je winterbanden als de 'r' in de maand zit of laat winterbanden monteren als de wintertijd ingaat. Ook handig: gewoon de weersvoorspelling in de gaten houden en een afspraak voor de bandenwissel maken als het kwik daalt.

Ga je eerder met de auto op wintersport dan dat de temperatuur in Nederland daalt? Zorg dan ook voor winterwielen. Zonder winterbanden loop je in Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland het risico een flinke boete te krijgen.

Moeten winterbanden dan ook bij een zachte winter?

Echt strenge winters kennen we in Nederland niet echt. Maar het hoeft niet (hard) te sneeuwen of te vriezen om winterbanden te plaatsen. Je rijdt met winterbanden al veiliger bij een temperatuur van maximaal 7 graden.

Winterbanden in de zomer

Mensen die willen besparen en met maar één set banden rijden, gaan dan vaak voor de winterband in plaats van de zomervariant. Maar kan dat wel, rijden met winterbanden in de zomer? Alles kan, maar het is geen goed idee. Sterker nog: het zorgt voor gevaarlijke situaties en eigenlijk bespaar je geen cent.

Redenen om wél winterbanden te wisselen:
  • winterbanden in de zomer zorgen voor een langere remweg — van gemiddeld wel 30% en dat is écht een eind als je 100 kilometer per uur rijdt
  • de wegligging met winterbanden in de zomer is slechter en levert een grotere kans op aquaplaning (watergladheid) op
  • winterbanden slijten bij warm weer veel sneller en dat is slecht voor je portemonnee (want je hebt eerder nieuwe winterbanden nodig) en het milieu

Is er een alternatief voor het wisselen van de winterbanden?

Heb je bijvoorbeeld al voldoende aan sneeuwkettingen? Nou, nee. Sneeuwkettingen zijn niet gemaakt voor lange stukken rijden op (snel)wegen. Is het dan een idee om het hele jaar door met vierseizoenenbanden te rijden? Dat kan wel — bijvoorbeeld op de tweede auto die ook niet meegaat op wintersport. Pas dan wel je rijstijl aan, want je moet zelf compenseren waar de vierseizoenenband tekortschiet in vergelijking met de echte winterband.

Feit is dat in de winter op winterbanden en in de zomer op zomerbanden rijden het veiligst en het meest comfortabel is.

Vervang je alle banden door winterbanden?

We horen weleens dat mensen alleen de aangedreven wielen voorzien van winterbanden. En dat is heel gevaarlijk. Het is nog minder risicovol om in het najaar zonder winterbanden te rijden dan met twee sets verschillende banden. Als de aangedreven en niet-aangedreven wielen niet evenveel grip hebben, is je auto niet meer stabiel en is het risico op ongelukken groot.

Waar let je op als je winterbanden plaatst?

Of je de winterbanden zelf plaatst of het laat doen — het is goed om op een aantal dingen te letten. Zoals:
  • de staat van de winterbanden: controleer de profieldiepte en vervang ze bij een diepte van 4,5 mm, kijk of de banden beschadigingen hebben als bulten, happen uit de zijkant of droogtescheurtjes
  • de bandenspanning: de bandenspanning verandert als de temperatuur dat ook doet — controleer de bandenspanning als je de winterwielen plaatst en check het nog een keer als het écht winter is
Koop je nieuwe winterbanden en ben je van plan in Duitsland te rijden? Koop dan winterbanden met het sneeuwbloksymbool (ook wel alpinesymbool of 3PMSF), want alleen die banden gelden als winterbanden. Het symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt zijn voor winterse omstandigheden.

Wie is bij een ongeval aansprakelijk als je 's winters niet op winterbanden rijdt?

Zoals geschreven: winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Hier maakt het voor de aansprakelijkheid bij een ongeval dus geen enkel verschil. Rijd je door bekende wintersportgebieden als Duitsland, Italië, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland? Dan komt het je misschien wel duur te staan. Raak je daar, zonder winterbanden, betrokken bij een ongeval? Mogelijk ben je dan toch aansprakelijk en krijg je in het ergste geval (een deel van) je letselschade niet vergoed.

Lees meer maak je auto winterklaar, profiel winterbanden en kosten winterbanden

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media