10 tips om zuiniger te rijden
Inhoud

10 tips om zuiniger te rijden

Sander
Door Sander in Tips & advies op 21 september 2023
Autorijden is leuk, maar over het algemeen niet erg goed voor het milieu en ook niet per se goedkoop. Zuinig rijden en brandstof besparen drukken de kosten en de schadelijke uitstoot. In deze blogpost: wat is het beste toerental om zuinig te rijden, is cruise control wel of niet zuiniger en nog 8 tips om brandstof te besparen.

Rijd een constante snelheid en zeker niet te hard

Bespaar je energie als je met cruise control rijdt? Jazeker! Een constante snelheid rijden betekent minder remmen en minder gas geven. En dat is zuiniger rijden. Rijd ook niet te hard, want rond de 80 kilometer per uur rijd je met een verbrandingsmotor het zuinigst. Harder dan dat betekent een exponentiële toename van het verbruik. Bij 130 kilometer verbruik je veel meer dan bij 100 kilometer per uur.

Rem zo min mogelijk

Een verkeerslicht, kruispunt of scherpe bocht in aantocht? Neem dan gas terug en laat je auto uitrollen. Keihard op de rem trappen is vaak niet nodig en bij het remmen op de motor verbruik je geen brandstof.

Beste toerental om zuinig te rijden

Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij benzinemotoren tussen 2000 en 2500 toeren. Op tijd schakelen is zo efficiënt en zuinig mogelijk rijden.

Schakel de motor uit als je moet wachten

Wachten voor een trein, een openstaande brug of in een stilstaande file? Schakel de motor dan uit. Ook auto's die stationair draaien, verbruiken brandstof. Sta je langer dan tien seconden stil? Draai dan de sleutel om of druk op de knop. Doe dat trouwens niet bij elk verkeerslicht, want dan beschadig je de startmotor. Dat geldt niet voor auto's met een start-stopsysteem — die zijn erop gebouwd.

Gebruik opties als de airco alleen als het nodig is

Die lekker verkoelende airco is naast aangenaam ook een brandstofslurper: met het verfrissende briesje verbruik je tot maar liefst 3 tot 10 procent meer brandstof én verhoog je de uitstoot enorm. Gebruik 'm dus alleen als het nodig is. Nog zuiniger: rijd eerst even met de ramen open om de ergste hitte eruit te laten en zet de airco niet op de hardste stand.

Controleer regelmatig de bandenspanning

Het is slim om elke maand je bandenspanning te controleren. Met te zachte banden rijden, verbruikt meer brandstof. Daarbij slijten je banden sneller, stoot je meer CO2 uit en is je remweg langer. Hoe harder je banden, hoe zuiniger je rijdt. Let er wel op dat je je banden niet té hard oppompt, want dan heb je minder grip op de weg.

Ga je op vakantie met de auto? Pomp dan wel wat meer lucht in de banden, want een zwaarder beladen wagen heeft hardere banden nodig. De aanbevolen bandenspanning vind je in het onderhoudsboekje van je auto, op een sticker in de deuropening of op het tankdopklepje. Bandenspanning meet je als de banden nog niet zijn opgewarmd — binnen zo'n 3 kilometer na vertrek. Wissel ook je winterbanden op tijd in voor zomerbanden om zo zuinig mogelijk te rijden.

Ruim de auto op

Een zwaardere auto kost meer energie en dus brandstof om 'm van zijn plek te krijgen. Het kan écht schelen als je overbodig gewicht uit je auto haalt en houdt. Net op vakantie geweest en de brandblusser, krik, fietsendrager en dakkoffers nog aan het meeslepen? Zonde, want extra gewicht betekent extra brandstofverbruik.

Vermijd de spits

Filerijden is niet alleen vervelend, het is ook onzuinig. Probeer daarom buiten de spits te rijden of neem een andere route om niet bij die lange rij auto's aan te sluiten.

Koop een zuinige auto

Voor de hand liggend: koop een zuinige auto. Denk aan een Suzuki Ignis, Toyota Aygo of Kia Picanto. Grote auto's zijn vaak grootverbruikers en kosten meer in wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Een kleinere bolide is juist ideaal voor in de stad en is ook verkrijgbaar met een grote kofferbak.

Rijd geen korte afstanden

Wist je dat een auto de meeste brandstof verbruikt op korte afstanden? Een koude motor verbruikt twee keer zo veel brandstof en is pas na een kilometer of vijf op temperatuur. Een ritje naar de supermarkt op twee kilometer afstand is in verhouding dus erg onzuinig. Pak als het even kan de fiets voor zulke korte ritjes.

Hoe zuinig rijdt mijn auto?

Weten hoe zuinig jouw auto rijdt? Pak dan het onderhoudsboekje van de fabrikant erbij of raadpleeg de boordcomputer. Weet wel dat de gegevens op papier vaak verschillen van wat je in de praktijk rijdt en verbruikt. Om zeker te weten hoe zuinig jij in jouw auto rijdt, zet je de kilometerteller na elke tankbeurt op nul en gebruik je de volgende formule:

gemiddeld verbruik = aantal gereden kilometers / aantal verbruikte litersBlijf op de hoogte.
Volg ons op social media