Auto inruilen bij Louwman: zo werkt het.
Inhoud

Auto inruilen bij Louwman: zo werkt het.

Sander
Door Sander in Tips & advies op 30 september 2022
Je wilt een nieuwe auto en ook van je oude auto af. Dan kun je de auto inruilen, 'm verkopen aan een garage of via bijvoorbeeld Marktplaats aan een particulier. Hier lees je hoe de auto inruilen werkt, wat de inruilwaarde van de auto is, wanneer je de auto het beste inruilt en wat de voor- en nadelen zijn.


Auto inruilen, hoe werkt dat?

Je auto inruilen: dat betekent dat je een deel van je nieuwe auto met het oude voertuig betaalt. Je krijgt een bepaald bedrag (de inruilwaarde) voor je oude auto en dat brengt Louwman in mindering op het aankoopbedrag. Vrijwel altijd is het inruilen van een auto goed mogelijk. Zelfs als een auto eigenlijk rijp is voor de sloop, kan het zijn dat een dealer toch interesse heeft in inruil.

Tip: ruil je de oude auto pas écht in als je de nieuwe auto ophaalt en blijf je er tot die tijd in rijden?
Let dan extra goed op dat je geen schade rijdt. Schade vermindert de inruilwaarde en het risico is voor jou totdat je de auto daadwerkelijk inruilt. Staat je auto al in de showroom voordat je wegrijdt in jouw nieuwe bolide? Dan is het risico voor Louwman. Als particulier heb je bij inruil van de auto een mededelingsplicht. Dat betekent dat je de technische mankementen of schade moet melden bij de ondernemer.


Dit heb je nodig om de auto in te ruilen

Om de auto in te ruilen, moet je een paar dingen meenemen:
• geldig legitimatiebewijs
• voertuigbewijs en tenaamstellingsbewijs of de kentekencard
• overschrijvingsbewijs of tenaamstellingscode
• onderhouds- en reparatieboekje
• autosleutels


Wat is de inruilwaarde van mijn auto?

De eerste vraag die mensen stellen in dit proces: wat is mijn auto waard bij inruil? De inruilwaarde is de waarde die een autobedrijf geeft voor de huidige auto als je die besluit in te ruilen voor een ander exemplaar. De inruilwaarde berekenen we aan de hand van het merk, het model, de leeftijd en de kilometerstand. Meer factoren die de inruilwaarde van de auto bepalen:
• of de auto ooit schade heeft gehad
• de huidige staat van de auto
• het onderhoud en het bijbehorende boekje
• de dagwaarde van de auto

De inruilwaarde van je auto ligt altijd lager dan het bedrag waarvoor een garage de auto weer te koop aanbiedt. Zo maken wij altijd kosten om de auto weer verkoopbaar te maken. We kijken inruilauto's na, doen onderhoud, poetsen de bolide en bieden garantie.


Wanneer kan ik mijn auto het beste inruilen?

Wanneer je auto inruilen het slimst is? Ook dat hangt af van de situatie. Goed om te weten: in bepaalde periodes is het voordeliger je auto in te ruilen voor een nieuwe bolide. Zoals:
• aan het einde van een kwartaal, omdat dealers en garages dan vaak met mooie deals nog een sprint trekken om verkoopdoelen te halen
• in de maand september, omdat er dan veel nieuwe auto's op de markt verschijnen en de aan- en verkoop van tweedehands auto's aantrekt
• in de zomer als je een cabrio hebt, want die leveren in de winter minder op

Vraag je jezelf af na hoeveel jaar de auto inruilen het beste is? Dat is lastig te zeggen. Na vier of vijf jaar is gebruikelijk. Na die jaren kunnen hogere onderhoudskosten ontstaan. Heb je de bolide altijd keurig onderhouden, verkeert-ie in uitstekende staat en verwacht je geen hoge kostenposten? Dan kan doorrijden net zo slim zijn.
Houd er bij het maken van je besluit wel rekening mee dat je bij een nieuwe auto vaak meer betaalt voor de verzekering als je kiest voor allrisk. Daar staat tegenover dat een nieuwe auto vaak zuiniger rijdt dan een oud exemplaar en dat je dus bespaart op de brandstofkosten.


Auto inruilen of zelf verkopen?

Of je de auto inruilt of zelf verkoopt, beslis je zelf. Maar we helpen natuurlijk graag bij het doorhakken van de knoop. Want wat is in jouw situatie het beste? Dat hangt af van wat voor auto je rijdt. Rijd je in een auto die eigenlijk op is? Dan is het misschien beter de auto te verkopen aan een handelaar of een sloopbedrijf. Is de auto nog in een prima staat en wil je lekker makkelijk van je auto af? Dan is inruil een goede optie.

Wil je de auto niet inruilen, maar aan Louwman verkopen? Je krijgt in twee stappen een goede prijs voor je auto. Binnen een werkdag na aanvraag ontvang je een marktwaarde bieding op je auto — geheel vrijblijvend.


Voor- en nadelen auto inruilen

Het voordeel van je auto inruilen is dat je er in principe zelf niet meer naar om hoeft te kijken. Dat is waarom veel mensen hun auto inruilen bij hun merkdealer. Het is lekker makkelijk. 

Nadeel kan zijn dat je niet zeker weet of je de beste prijs krijgt voor de auto die je inruilt. Misschien krijg je er meer voor als je de auto aan een particulier verkoopt.


Voor- en nadelen auto zelf verkopen

Je kunt de auto ook zelf verkopen. Het voordeel is dat je er prijstechnisch alles uit kunt halen als je weet wat je doet en wat de auto waard is. Nadeel van je auto zelf verkopen is dat het veel inspanning kost. Je moet de auto te koop zetten, potentiële kopers ontvangen, onderhandelen, meerijden met proefritjes, zorgen dat de auto op naam van de nieuwe eigenaar komt te staan en de financiële afhandeling regelen.


Auto inruilen bij Louwman

Wil je je auto inruilen bij Louwman? Dat kan. Je bent van harte welkom in één van onze vestigingen voor een vrijblijvende taxatie.

Ontdek ons aanbod

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media