Onmisbare tips voor het kopen van een eerste auto
Inhoud

Onmisbare tips voor het kopen van een eerste auto

Sander
Door Sander in Tips & advies op 11 mei 2022
Het is zover: u wilt uw eerste auto kopen! Om u op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze, leest u hier de beste tips voor een beginnersauto. Zoals: waar houdt u rekening mee bij het kiezen voor een startersauto? En natuurlijk delen we onze top 10 van beste bolides om als eerste auto aan te schaffen.


Tip 1: dit moet u regelen

Een eerste auto kopen is heel leuk, maar kan ook wat overweldigend zijn. Want welke auto is geschikt? Welke vragen stelt u uzelf om te ontdekken welke beginnersauto bij u past? En wat regelt u voor en na het aanschaffen van de startersauto? Om te beginnen: regel iemand die met u mee wil als u de auto bekijkt. Bij de koper speelt altijd emotie, wat ervoor kan zorgen dat u uit enthousiasme dingen vergeet te controleren of voor lief neemt.


Zet het kenteken op uw naam

De eerste auto gekocht? Van harte! Nu is het tijd om het kenteken op uw naam te zetten. Koopt u de auto van een particulier? Dan doet u dit bij het postkantoor. Neem uw legitimatiebewijs, de kentekencard en volledige tenaamstellingscode óf deel 1B van het tenaamstellingsbewijs en deel 2 van overschrijvingsbewijs (voor voertuigen van 1996 t/m 2004) en pinpas mee. U ontvangt een vrijwaringsbewijs — dat geeft u aan de verkoper. Uw kentekenbewijs valt zo snel mogelijk op uw deurmat. Koopt u uw eerste auto bij een dealer? Dan regelen zij dit voor u.


Sluit een WA-verzekering af

U mag pas de weg op als u uw auto verzekerd heeft. Via verschillende websites vergelijkt u eenvoudig welke verzekering bij u past. U heeft meerdere opties. Minimaal een WA-verzekering is verplicht, maar u kunt ook kiezen voor all risk verzekeren. Een verzekering die meer dekt, kost uiteraard meer dan een WA-verzekering. Vraag uzelf af of uw beginnersauto dat waard is en wat uw kosten zijn bij eventuele schade.

Let op: zelfs als u de auto niet meteen gebruikt, is een WA-verzekering verplicht. Weet u zeker dat de auto langer dan een paar maanden in de garage staat? Schors het kenteken dan, want alleen dan hoeft uw auto niet verzekerd te zijn.


Controleer de apk

Als u uw startersauto van een particulier koopt, is het goed na te gaan tot wanneer-ie is goedgekeurd. Moet u al snel na aankoop de auto laten keuren? Dan is het mogelijk dat u voor onverwachte kosten komt te staan. Koopt u uw auto bij een dealer, dan is de wagen vaak al gecontroleerd. Vraag dit altijd na bij aankoop.


Betaal de motorrijtuigenbelasting

Als de auto op uw naam staat, ontvangt u vanzelf de rekening voor het betalen van de motorrijtuigenbelasting.
Goed om rekening mee te houden: een grote auto is vaak zwaarder dan een kleine. Dan betaalt u meer wegenbelasting en verbruikt-ie meer brandstof. Bent u op zoek naar een goedkope beginnersauto en wilt u ook de kosten voor brandstof, belasting en verzekering laag houden? Dan is een kleine, zuinige beginnersauto een slimme keuze.


Stel een budget vast

Een auto kopen is één ding — ook daarna heeft u maandelijkse kosten. Zowel vaste kosten als de wegenbelasting, als variabele kosten voor onderhoud en brandstof. Houd daarom bij het vaststellen van het budget niet alleen rekening met de aanschafprijs. Bedenk wat u maandelijks aan de startersauto wil uitgeven. Zo zijn onderdelen van het ene merk prijziger dan een ander merk. Een goedkope beginnersauto in goede staat is misschien niet het allermooist, maar vaak wel de slimste keuze. En een leuke beginnersauto hoeft ook echt niet duur te zijn. Verwacht u uw eerste auto weer snel van de hand te doen? Kies dan voor een startersauto met een veilige kleur. Die zijn het makkelijkst door te verkopen.


Tip 2: denk na over het juiste type auto

'Dé beste beginnersauto' bestaat niet, want we hebben allemaal andere wensen. Vragen die u helpen te beslissen welke beginnersbolide het beste bij u past:
• waar gaat u de auto voor gebruiken — voor de wekelijkse boodschappen, om naar het werk te rijden of laadt u de wagen vol om er lekker mee op vakantie te gaan?
• heeft u voorkeur voor een brandstof, bijvoorbeeld omdat u verwacht veel kilometers te maken en daarom graag diesel rijdt of omdat u het liefst zo schoon mogelijk rijdt met een elektrische bolide?
zelf schakelen of een automaat?
• gaat u voor een sportieve beginnersauto met allerlei veiligheidssystemen of liever een zuinig model?
• bedenk welke opties slim zijn — zo kunnen bepaalde velgen heel mooi zijn, maar die drijven ook de prijs op en het is zonde als u als beginnend bestuurder schade rijdt


Tip 3: kies voor een zuinig model als u veel rijdt

Met een sportieve beginnersauto de blits willen maken — dat snappen we. Het nadeel daarvan is dat de maandelijkse kosten bij dergelijke modellen al snel oplopen. Zeker als u een sportieve bolide met veel PK's kiest. Flink het gaspedaal intrappen is verleidelijk, maar voor een beginnend bestuurder niet slim. Niet alleen vanwege financiële risico's in de vorm van schade en bekeuringen. Een startersauto is bedoeld om ervaring op te doen en vertrouwd te raken in het verkeer. Maakt u er dus veel kilometers mee? Dan is een zuinige beginnersauto een goed idee.


Tip 4: vind een verkoper die bij u past

Een rondje zoekopdrachten in Google laat u zien dat er meer dan genoeg auto's te koop zijn. Alleen al op Marktplaats is het aanbod enorm. Controleer daar dus altijd de geschiedenis van de verkoper. Ook dealers controleren is aan te raden. Door te kijken of er recensies online staan en of ze zijn aangesloten bij BOVAG, voor toch meer zekerheid.


Tip 5: maak een proefrit

Al ziet een auto er nog zo goed uit, een proefrit maken is echt noodzakelijk. Zelfs als er niets aan schort, is het goed te weten of u de auto ook fijn vindt rijden. Doe dit het liefste overdag, zodat u eventuele schade op de auto goed kunt zien. Kies dan wel voor en tijdstip waarop u niet de gehele proefrit in de file staat.

Om op te letten bij de proefrit in uw eerste auto:
• hoe zit de auto — vindt u het stuur, de gordels en de stoelen fijn en is het makkelijk te verstellen, heeft u genoeg hoofd- en beenruimte en is het zicht rondom goed voor u?
• kies een afwisselende proefrit over verschillende soorten wegen — een snelweg is al gauw prima, maar hoe rijdt de wagen in de stad of op een onverharde weg?
• voel hoe de auto zich gedraagt — is de vering goed of zit u in de auto te schudden, schakelt de auto soepel, werkt alle verlichting en wat gebeurt er als u wat gas bijgeeft of het pedaal juist loslaat?


Top 10 beste beginnersauto's volgens Louwman

Nog een duwtje in de goede richting? Wellicht helpt dit lijstje u de zoektocht naar de beste beginnersauto te versnellen.

Onze top 10 van beste beginnersauto's:
1. Toyota Aygo
2. Volkswagen Polo
3. Fiat 500
4. Kia Picanto
5. Toyota Yaris
6. Peugeot 208
7. Hyundai i10
8. MINI Cooper
9. Mazda 2
10. Toyota Corolla

Ontdek het volledige aanbod

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media