Tweedehands auto kopen: tips waar je écht iets aan hebt
Inhoud

Tweedehands auto kopen: tips waar je écht iets aan hebt

Sander
Door Sander in Tips & advies op 01 mei 2023
Een occasion kopen? Tips zijn nooit weg. Want een tweedehands auto kopen: waar moet je dan op letten? Hoe zorg je ervoor dat jij straks een passende occasion voor de deur hebt staan, waar je een eerlijke prijs voor betaalde en waar je lang plezier van hebt? Hier vind je alles wat je moet weten over een occasion kopen.

1. Kies een passende occasion

Misschien is het je eerste auto of koop je een occasion voor een nieuwe situatie. Hoe dan ook: je wil een passende auto. Als je al een favoriet merk of een specifiek model in gedachten hebt, is de zoektocht makkelijker dan wanneer alle opties openliggen. In dat laatste geval is het slim jezelf af te vragen waar je de auto voor gebruikt, hoeveel kilometers je per jaar verwacht te maken, wat je uit wil geven (misschien verschilt dat ook per autoklasse), hoeveel mensen er (in de nabije toekomst) in de auto moeten passen, welke opties je belangrijk vindt en of je handmatig of automatisch wil schakelen.

2. Controleer vooraf de gegevens van de auto

Voordat je naar de auto gaat kijken, is het belangrijk dat je checkt hoe het met de auto zit. Klopt de kilometerstand die opgegeven is? Via RDW controleer je of de kilometerstand logisch is. En je wil weten of de auto onderhouden is, en hoe en waar dan — dus vraag gerust of het onderhoudsboekje aanwezig is.

Extra tip: leg de tellerstand vast in de koopovereenkomst. Blijkt achteraf toch dat ermee geknoeid is, dan heb je in ieder geval een poot om op te staan.

Tweedehands auto kopen particulier: tips om er zeker van te zijn dat het klopt

Koop je van een particuliere verkoper? Check dan ook of de verkoper daadwerkelijk eigenaar is van de auto en hoelang hij dat al is.

3. Maak altijd een proefrit

Al ziet de auto er nog zo puntgaaf en nieuw uit — een proefrit maken is eigenlijk niet over te slaan. Stap in, voel hoe de auto voor jou zit en rijdt en let op of je geen vreemde geluiden hoort. Rijd dus ook over verschillende soorten wegen: van de snelle, geasfalteerde snelweg tot de langzame route over keien in de binnenstad. Probeer alles uit: goed remmen (let wel op dat er niemand achter je rijdt), alle technische snufjes, schakelen… Neem vooral je tijd om te ontdekken of alles werkt en of het je bevalt.

Let op: soms is een auto al warmgedraaid voor een proefrit. Dat hoeft niet per se iets te betekenen, maar dat kan wel. Bijvoorbeeld omdat de motor slecht start als-ie koud is. Vraag daar dus gerust naar bij de eigenaar en vertrouw op je onderbuikgevoel.

4. Wees alert op schade en mankementen

Hoewel de verkoper verplicht is om mankementen te melden, gebeurt dat heus niet altijd. Zelf heb je een onderzoeksplicht (ook daarom maak je een proefrit), dus vraag ook expliciet naar mankementen en schade. Wellicht is het een goed idee een aankoopkeuring uit te laten voeren — door een onafhankelijke partij. Een goede deuk ziet iedereen wel, maar het kan ook zijn dat de auto praktisch total loss was en weer is opgelapt. Vergelijk kieren en naden tussen plaatwerkdelen. Kijk bijvoorbeeld naar de motorkap: sluit die aan alle kanten gelijk? Is er flink kleurverschil tussen plaatdelen? Zijn ramen, spiegels en lampen vrij van krassen, sterren en scheuren? Maken alle portieren hetzelfde geluid bij openen en sluiten? Is er nergens roest te zien? Zijn de banden nog in orde of wijst het profiel erop dat je ze binnenkort moet vervangen? Is het interieur vrij van vocht? Gebruik je ogen én je neus. Ruikt een auto naar een hond, dan krijg je de lucht er nog maar moeilijk uit. Is er in de auto gerookt? Ook die lucht blijft altijd in de auto hangen. Ruikt de auto muf, dan wijst dat vaak op lekkage en vocht. Het is aan jou te beslissen in hoeverre de schades acceptabel zijn — en dat hangt uiteraard ook af van de verkoopprijs.

5. Achterhaal hoe de auto gebruikt is

De kilometerstand zegt lang niet alles over een auto. Sterker nog: relatief weinig kilometers kan onvoordeliger zijn dan veel kilometers als de auto van iemand was die er alleen heel korte stukjes mee naar het werk reed. Of het welbekende boodschappenwagentje van een omaatje. Daar komt het onderhoud bij: een auto met weinig gemaakte kilometers en slecht onderhoud kan in slechtere staat zijn dan een auto met meer kilometers en goed onderhoud. Vraag dus na hoe de auto gebruikt is. Denk aan welke afstanden ermee gereden zijn, of de auto veel stilstond en waar dan (binnen of buiten) en of de bolide bijvoorbeeld ook elk jaar een ritje naar de Costa del Sol maakte met een enorme caravan erachter.

6. Ga na of de auto waardevast is

Iedere auto daalt in waarde. Zodra je auto de showroom verlaat, verliest hij al wat waarde. Dat is dan ook vaak een reden om een occasion te kopen. En wat deze mensen vaak ook willen: de auto weer voor een goed prijs doorverkopen als zij weer op zoek gaan naar een andere bolide. Wil je dat jouw tweedehands wagen redelijk waardevast is? Weet dan dat bepaalde merken populair en daarmee waardevaster zijn: een auto van dat merk verkoopt sneller en voor meer geld. (Dat betekent dus ook dat jij er meer voor betaalt dan voor een vergelijkbare auto van een ander merk.) Wat ook meebepaalt:
  • de kleur van een auto — zwarte auto's zijn populairder dan opvallende kleuren
  • de grootte van een auto — kleine auto's zijn waardevaster dan grote(re) auto's

7. Let op de garantie

Je bent misschien gewend overal garantie op te krijgen, maar let op: dit is bij een tweedehands auto niet vanzelfsprekend. Kijk goed naar de garantievoorwaarden en laat wat je afspreekt vastleggen in de verkoopovereenkomst. Houd er ook rekening mee dat een particulier geen garantie kan geven op je tweedehands wagen — tenzij de auto nog onder de officiële fabrieksgarantie valt. Bespreek dus ook wat de garantie precies is, want er bestaan meerdere vormen van.

8. Dubbelcheck wat er bij de koop is inbegrepen

Ga je je auto ophalen, komen er ineens kosten bij voor een volle tank waar je niet onderuit kan. Dat moet je niet willen. Spreek de koopsom af én wat eronder valt: belasting, afleveringskosten, brandstof, setje winterwielen, tenaamstelling…

9. Neem iemand mee die verstand van zaken heeft

Niet dat we jou niet vertrouwen bij het beoordelen van een tweedehands auto, maar twee zien altijd meer dan één. Neem het liefst iemand mee die verstand heeft van auto's. Lukt dat niet, weet dan dat je met zijn tweetjes altijd een sterkere onderhandelingspositie hebt doordat je kan overleggen en elkaar aanvult.

 

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media