De regels omtrent winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland
Inhoud

De regels omtrent winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland

Sander
Door Sander in Winter op 11 mei 2022
In de winter met de auto naar Duitsland? Houd er dan rekening mee dat je winterbanden onder je auto hebt zitten en dat je — voor sommige gebieden — sneeuwkettingen bij je hebt. Daarnaast is het slim nog meer mee te nemen om discussies en boetes te voorkomen. Lees hier alles over winterbanden in Duitsland, sneeuwkettingen, verplichte veiligheidsartikelen en meer.

In Duitsland winterbanden verplicht?

Ja, winterbanden zijn in Duitsland verplicht. Niet voor een bepaalde periode per jaar, maar 'bij winterse omstandigheden'. Het slimste is dus om sowieso met winterbanden naar Duitsland te gaan als het nog net geen winter is. Zo voorkom je eventuele glijpartijen en boetes als er toch ineens winters weer op komst is. De verplichte winterbanden in Duitsland gelden dus ook voor Nederlandse auto's en campers. Voor motoren geldt dit niet.

Wanneer winterbanden Duitsland?

In Duitsland moet de auto rijden op banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Dan gaat het dus om winterbanden zodra het winter wordt of is. Vanaf dan is het ook aan te raden om je auto uit te rusten met winterse veiligheidsartikelen. Onder de winterse omstandigheden vallen volgens de Duitse wet:
 • sneeuw(modder)
 • gladheid
 • gladheid door ijs- of rijpvorming
 • ijzel

Minimaal profiel winterbanden Duitsland en andere eisen

Een veelgestelde vraag: hoe zit het met het profiel van winterbanden in Duitsland? Winterbanden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm is aanbevolen.

Meer eisen die gelden:
 • je winterbanden moeten het sneeuwvloksymbool (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake) hebben — uitzondering: ook winterbanden die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd met alleen de aanduiding M+S, gelden tot 30 september 2024 als winterbanden
 • winterbanden monteer je op alle wielen, en hoewel ze niet verplicht zijn voor aanhangers, is het voor de veiligheid aan te raden om bij winterse omstandigheden ook je aanhanger te voorzien van winterbanden
 • als bestuurder moet je je aan de voorgeschreven maximumsnelheid van je winterbanden houden — je vindt die maximumsnelheid als een lettercode op de zijkant van je banden — is de maximumsnelheid van de winterbanden lager dan die van je auto, plak dan binnen je blikveld op het dashboard een sticker met daarop de maximumsnelheid van je winterbanden

Zijn in Duitsland winterbanden verplicht of mogen allseasonbanden ook?

Om aan de verplichte winterbanden in Duitsland te voldoen, mag je op vier soorten banden rijden:
1. winterbanden met sneeuwvloksymbool, zoals hierboven beschreven
2. M + S Winterbanden van voor 1 januari 2018
3. allseasonbanden (ook wel allweatherbanden in Duitsland en Nederland) met een sneeuwvloksymbool
4. allseasonbanden (of allweatherbanden: banden die geschikt zijn voor alle weersomstandigheden) mét M + S markering en fabricagedatum voor 1 januari 2018.

Boete geen winterbanden Duitsland

Rijden zonder winterbanden in Duitsland: boetes geen uitzondering. Als je de verplichting om op winterbanden te rijden negeert én wordt aangehouden, staat daar €60 boete op. De boete voor het niet hebben van winterbanden en het verkeer belemmeren is €80. Let op: in Duitsland werken ze naast boetes ook met strafpunten. Die heb je ook al vrij snel te pakken, dus pas daarmee op. Bij 18 in het rijbewijsregister in Flensburg geregistreerde strafpunten loop je het risico dat je je rijbevoegdheid in Duitsland kwijtraakt. Voor het rijden zonder winterbanden krijg je één strafpunt.

Ook goed om te weten: rijd je bij winterse omstandigheden op zomerbanden en veroorzaak je een ongeval? Dan kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid — en dan ben je nog veel verder van huis. Er gelden bijzondere regels in dit geval. De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je (zelfs als je niet schuldig bent) toch (deels) aansprakelijk stellen voor de schade.

Wat is er naast winterbanden verplicht in Duitsland?

In Duitsland gelden andere verkeersregels én verplichtingen. Zo ben je, ook buiten het winterseizoen, verplicht een en ander in je auto te hebben liggen. Het is verplicht voor voertuigen met een Duits kenteken, maar aangezien er langs de weg nog weleens discussie ontstaat met de Polizei, is het slim ze toch bij je te hebben. Het gaat om:
 • een gevarendriehoek
 • een reflecterend veiligheidsvest (liefst voor iedere inzittende één en binnen handbereik) — in heel Europa moet je reflectievest voldoen aan de norm EN 20471:2013 (fluorescerend geel, oranje of rood en met retro-reflecterende banen)
 • verbanddoos
Je bent ook verplicht je auto te voorzien van complete winteruitrusting:
 • ruitensproeiervloeistof
 • ruitensproeier antivries
 • koelvloeistof
 • schone autoruiten
 • ruitenwissers

Sneeuwkettingen verplicht in Duitsland

Een sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht bij winterse omstandigheden als dat met een bord staat aangegeven. Het verkeersbord dat sneeuwkettingen verplicht in Duitsland is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop. Dit bord kom je eigenlijk alleen in bergachtige gebieden tegen. Goed om te weten:
 • geen sneeuwkettingenbord, maar wel een (grotendeels) met sneeuw of ijs bedekte weg, dan is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken
 • het is verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen sneeuw ligt, want dan beschadig je het wegdek
 • als je sneeuwkettingen gebruikt, monteer ze dan op ten minste de twee aangedreven wielen
 • met sneeuwkettingen is de maximumsnelheid 50 km/h
 • als een bord sneeuwkettingen verplicht in Duitsland, zijn alternatieven als sneeuwsokken van textiel of andere wegrijhulpen (Anfahrhilfen) niet toegestaan

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media