Hoeveel kost een auto gemiddeld per maand?
Inhoud

Hoeveel kost een auto gemiddeld per maand?

Sander
Door Sander in Algemeen op 11 mei 2022
Autorijden is niet goedkoop. Het goede nieuws is dat u zelf invloed heeft op de maandelijkse kosten voor uw auto. De gemiddelde kosten per maand liggen volgens Nibud tussen de €294 en €645. Dat is vrij ruim, dus zetten we op een rij aan welke kosten u moet denken. Hier leest u het antwoord op de prangende vraag die beginnende bestuurders en nieuwe autobezitters hebben: wat kost een auto per maand?


Vaste maandelijkse kosten voor uw auto

De maandelijkse kosten voor uw auto zijn op te splitsen in twee soorten: vaste en variabele kosten. Zo betaalt u elke maand wegenbelasting en de autoverzekering. Dat noemen we de vaste lasten van uw auto.


Wegenbelasting

De wegenbelasting is wel een vast bedrag, maar het is niet zo te zeggen welk bedrag u daar precies voor betaalt. Motorrijtuigenbelasting — zoals de wegenbelasting officieel heet — hangt namelijk af van:
• het gewicht van uw auto
• de brandstof waar uw auto op rijdt (voor dieselauto's betaalt u meer dan voor benzinebolides)
• hoe milieuvervuilend uw bolide is
• in welke provincie u woont

Iedereen die in het bezit is van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar is verplicht wegenbelasting te betalen. Tenzij u een volledig elektrische auto rijdt — dan profiteert u tot en met 2024 van belastingvoordeel en kunt u de wegenbelasting van uw kostenlijstje schrappen. Wegenbelasting betaalt u per maand of per kwartaal. De gemiddelde kosten? Houd rekening met €20 tot €60 per maand aan wegenbelasting.


Autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht als u een auto op uw naam heeft staan — zelfs als-ie altijd in uw garage of op uw oprit staat en u dus geen meter rijdt. RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en de politie controleren hierop. Bent u niet verzekerd en constateert een van de twee dat? Dan is de boete niet mals: zo'n €600. Dat is nog niet het enige risico dat u loopt: als u onverzekerd een ongeval veroorzaakt, betaalt u de schade. De WA-verzekering is verplicht, maar u kunt uw auto ook all risk verzekeren. Hoe meer uw verzekering dekt en vergoedt, hoe hoger uw maandelijkse kosten zijn. Ook uw woonplaats, het merk en het model van uw auto en het aantal schadevrije jaren beïnvloeden de premie voor uw autoverzekering. Daarom liggen deze kosten voor een beginnend bestuurder hoger dan voor iemand die al tien schadevrije jaren heeft.

Gemiddelde maandelijkse kosten voor autoverzekeringen: tussen €60 en €120 per maand.

Tips: gebruik uw zoekmachine als u verzekeringen wil vergelijken. Meerdere websites schotelen u binnen een mum van tijd een overzicht van autoverzekeringen voor. Weet u nu al dat u uw auto lange tijd niet gebruikt? Dan kunt u het kenteken laten schorsen en de verzekering (tijdelijk) stopzetten. Verzeker de auto wel weer voordat u weer achter het stuur gaat zitten.


Variabele kosten die u maakt als u autorijdt

De tweede soort maandelijkse kosten voor uw auto: variabele kosten. Dit betaalt u waarschijnlijk ook elke maand, maar de bedragen staan niet vast. Denk aan kosten voor diesel of benzine, onderhouds- en reparatiekosten en parkeerkosten.


Brandstof

De brandstof waar uw auto op rijdt, is bepalend voor de wegenbelasting en voor wat u afrekent bij de pomp of laadpaal. Welk prijskaartje daar precies aan hangt, hangt weer af van hoeveel u rijdt, of u korte stukjes rijdt of voornamelijk langere stukken over de snelweg en wat de huidige prijs is van brandstof. Gemiddeld kunt u uitgaan van kosten tussen €70 en €120.


Kosten diesel

Rijdt uw auto op diesel, dan bent u voordeliger uit aan de pomp, maar betaalt u meer wegenbelasting. Wat u precies betaalt, is lastig in te schatten. Wilt u weten of u het goedkoopst uit bent met diesel? Dan berekent u het omslagpunt als volgt: (12 maanden x wegenbelasting) + (kilometers / verbruik) x brandstofprijs. Zo heeft u de jaarlijkse kosten. Doe dit voor zowel diesel als benzine en u weet wat uw goedkoopste optie is.


Kosten benzine

Hoewel benzine de duurste brandstof is, bespaart u wel op andere vlakken. Zo betaalt u minder wegenbelasting en is het rijden in een stad voordeliger dan met diesel. Daarbij zijn onderdelen van een benzinemotor goedkoper dan die van een dieselmotor. Doet u dus alleen af en toe boodschappen met de auto, ga dan voor benzine.


Kosten elektrisch rijden

Milieu Centraal berekende onlangs de energiekosten als u 12.000 kilometer rijdt met een middenklasse, elektrische auto. Maakt u alleen gebruik van een laadpaal thuis? Dan kost dat u zo'n €440 gemiddeld. Wisselt u thuis-, publiekelijk en snelladen af? Houd dan rekening met €620. Hangt u alleen de stekker van een publieke laadpaal erin? Dan loopt de prijs op: €800 gemiddeld. Deze kosten voor elektrisch rijden zijn op jaarbasis. Laat u een laadpaal thuis installeren, dan betaalt u daar ook natuurlijk ook voor. Lees hier meer over de kosten van elektrisch rijden.

Tip: als u langs de snelweg tankt, betaalt u altijd meer dan wanneer u een pomp in een dorp pakt.


Onderhoud en reparaties

Welke auto u ook koopt en hoe goed u ook rijdt, u ontkomt niet aan kosten voor onderhoud en reparaties. Uw auto is met enige regelmaat toe aan een grote beurt en natuurlijk moet u eens in de zoveel tijd voor een apk: algemene periodieke keuring. Wat apk mag kosten? Dat ligt niet vast. Sommige bedrijven doen het al voor €19. Houd er rekening mee dat dit alleen de kosten voor de apk zijn. Is iets aan vervanging toe of moet er iets gerepareerd? Dan komen die kosten er nog bij.

Naast de apk, neemt u ook een kleine en grote beurt op in het kostenplaatje. De kosten van een grote beurt variëren: tussen de €200 en €400. Combineert u de keuring en de beurt? Dan scheelt dat tijd en geld en uw auto staat maar één keer bij de garage.

Rijdt u schade, is het uw eigen schuld en bent u niet all risk verzekerd? Dan draait u voor de kosten op.


Parkeren

Een onderschatte kostenpost: parkeren. Wist u dat Amsterdam een van de duurste steden ter wereld is om te parkeren? Een uurtje de auto langs de weg zetten, kost daar met gemak €7,50. Gaat u een dag de stad in, dan loopt dat behoorlijk op. Maandelijkse kosten voor het parkeren van uw auto zijn lastig in te schatten, omdat het echt afhangt van of u überhaupt op plekken komt waar u munten in de parkeermeter gooit, waar dat precies is en hoe vaak dat is. Daarnaast maakt het uit of u een abonnement afsluit als u vaak in dezelfde garage of bij dezelfde keten parkeert, of u met een app parkeert waardoor u echt alleen de minuten betaalt die u geparkeerd staat en of u soms een kaartje verliest.

Parkeert u het liefst gratis en vindt u het niet erg om het laatste stukje met het openbaar vervoer te reizen? Er bestaan apps en websites waarop u controleert waar u gratis of het goedkoopst parkeert. Houd er dan wel rekening mee dat u vaak nog een klein bedrag betaalt voor het ov.

Ontdek ons aanbod

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media