Hoe werkt het (online) overschrijven van een auto?
Inhoud

Hoe werkt het (online) overschrijven van een auto?

Patricia
Door Patricia in Alles over... op 03 juni 2024
Direct bij de aanschaf van een auto dien je deze over te schrijven en te voldoen aan de vereisten die daarbij horen. Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk om dit eenvoudig online te doen. Ook zijn er fysieke locaties zoals Louwman, RDW-balie of een kentekenloket waar dit kan plaatsvinden. Hieronder lees je hoe het proces van het op naam zetten van een auto werkt en welke documenten je hiervoor nodig hebt.

Wie mag een auto overschrijven?

Om een auto op jouw naam te zetten, dien je aan enkele criteria te voldoen:
Je bent 18 jaar of ouder.
Je bent ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland.
Je bent verantwoordelijk voor het overschrijven van het kenteken.
Alle delen van het kentekenbewijs (kentekencard en tenaamstellingscode of alle drie de papieren delen) moeten aanwezig zijn.
Auto op naam van een bedrijf zetten

Indien je de auto op naam van je bedrijf wilt zetten, gelden er extra regels:
De auto kan niet op naam van een eenmanszaak of maatschap worden gezet. In dit geval zal de auto op jouw persoonlijke naam worden geregistreerd.
Het bedrijf moet een rechtspersoon zijn (BV, NV, VOF, vereniging, stichting, enz.) en mag niet in oprichting zijn.
Het voertuig moet volgens de RDW-kentekencheck op naam kunnen worden gezet (niet gestolen of geëxporteerd).


Waar kun je een auto overschrijven?

Er zijn verschillende manieren om een auto over te schrijven. Kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation: Verspreid over het land zijn er verschillende locaties die zijn aangesloten bij de RDW en waar de overschrijving van een auto kan worden geregeld. Sommige van deze locaties hebben ruime openingstijden, waardoor je ook 's avonds of in het weekend terecht kunt.
Online: Het is mogelijk om een auto online op naam te zetten via de website van de RDW. Om dit te doen, moet je echter aan meer voorwaarden voldoen en bepaalde documenten bij de hand hebben. Hierover lees je hieronder meer.

Wat heb je nodig om een auto over te schrijven en hoe gaat dit in zijn werk?

Welke documenten je nodig hebt voor het overschrijven van een auto, is afhankelijk van waar je de auto koopt en hoe je deze wilt overschrijven. Hieronder vind je per situatie welke documenten vereist zijn.

Bij een RDW-erkend autobedrijf

Als je een auto koopt bij een RDW-erkend autobedrijf, hoef je alleen maar een geldig identiteitsbewijs te tonen. Een Nederlands rijbewijs, paspoort met BSN of identiteitskaart met BSN volstaat hiervoor. Indien je BSN niet op je paspoort staat, dien je ook een uittreksel uit de Basisregistratie Personen van maximaal drie maanden oud mee te nemen. Heb je een rijbewijs of identiteitskaart uit een EU- of EVA-land, een diplomatiek paspoort, Nederlands reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen, een dienstpaspoort of buitenlands paspoort? Dan kun je alleen terecht bij een RDW-keuringsstation of RDW-balie. De verkoper regelt de overschrijving.


Van een particulier of rechtspersoon

Een auto die je van een particulier of bedrijf (geen RDW-erkende verkoper) koopt, kun je overschrijven bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de tenaamstelling online te regelen (zie het volgende deel). Hieronder vind je de benodigde documenten voor een RDW-balie of RDW-keuringsstation:
Een identiteitsbewijs, zoals vereist bij een RDW-erkend autobedrijf.
De kentekencard en tenaamstellingscode OF het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en Overschrijvingsbewijs. De medewerker zal de auto overschrijven. 

Na de voltooiing van de overschrijving ontvang je de volgende documenten:
Een tenaamstellingsverslag voor jezelf.
Het eerste deel van de tenaamstellingscode, dat je moet bewaren voor het geval je de auto in de toekomst weer wilt verkopen.
Een vrijwaringsbewijs, dat je aan de verkoper geeft als bewijs dat hij niet langer eigenaar is van het voertuig.


Auto online overschrijven

Het online overschrijven van een auto is alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

Een kentekencard en tenaamstellingscode. Let op: met een papieren kentekenbewijs kun je de auto niet online overschrijven.
Een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met chip.
Een Android smartphone versie 7.0 of hoger of iPhone 7 of hoger met minimaal iOS versie 13.2. Deze telefoons hebben een NFC-chiplezer nodig om je identiteit te verifiëren.
De DigiD-app met jouw inloggegevens voor deze app. 

Vervolgens kun je de overschrijving regelen met de volgende stappen:

Je voert een eenmalige identiteitscheck uit van je rijbewijs, paspoort of identiteitskaart met behulp van de DigiD-app en je inloggegevens.
Daarna kun je via iDEAL de auto online overschrijven op de website van de RDW.
Je ontvangt meerdere e-mails, waarvan de tweede e-mail het bewijs is van de succesvolle overschrijving van de auto. In de derde e-mail vind je:
Het tenaamstellingsverslag voor jezelf.
Het eerste deel van de tenaamstellingscode, dat je moet bewaren.
Het vrijwaringsbewijs, dat je aan de verkoper geeft.

Belangrijk om te weten na het overschrijven van de auto

Zodra de auto op jouw naam is overgeschreven, dien je te voldoen aan de vereisten die daarbij horen. Dit betekent dat de auto moet beschikken over een geldige APK, verzekering (minimaal WA) en kentekenplaten. Daarnaast dien je vanaf de tenaamstelling motorrijtuigenbelasting te betalen.

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode

Het eerste deel van de tenaamstellingscode heb je al ontvangen en hopelijk bewaard. Het tweede deel van deze code ontvang je per post, samen met je kentekencard, enkele dagen na de overschrijving van de auto. Met beide delen van de code kun je bij verkoop de auto op naam van de volgende eigenaar zetten.

Kentekenbewijs of tenaamstellingscode kwijt?

Het kan gebeuren dat je je kentekenbewijs kwijt raakt. Aangezien je het kentekenbewijs altijd bij je moet hebben, dien je deze direct opnieuw aan te vragen bij de RDW. Dit kan online. Houd hiervoor de meldcode (laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer) van je auto bij de hand. De kosten voor een nieuw kentekenbewijs bedragen €34,50, te betalen via iDEAL. Met het nieuwe kentekenbewijs ontvang je ook een nieuwe tenaamstellingscode. Heb je alleen een nieuwe tenaamstellingscode nodig? Met je DigiD of eHerkenning kun je in enkele simpele stappen een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen voor €1,10, te betalen via iDEAL.