Gezinsauto kopen? Hier moet je op letten.
Inhoud

Gezinsauto kopen? Hier moet je op letten.

Sander
Door Sander in Tips & advies op 11 mei 2022
Met het hele gezin op pad is soms best een uitdaging. Alle kinderen op tijd klaar, de spullen mee en zorgen dat alles veilig verloopt. Heb je dan een auto waarin alles passen en meten is, dan helpt dat niet mee. Dus ben je op zoek naar een nieuwe of misschien je eerste gezinsauto? Dan lees je hier waar je op kunt letten om de beste bolide te kiezen. Met uiteraard onze top tien beste gezinsauto's.


Kies een type gezinswagen dat aan jouw wensen voldoet

Voordat je daadwerkelijk de zoektocht start, is het handig te weten wat je precies wil vinden. Ga je voor een sportieve gezinsauto, een kleine gezinswagen of is het belangrijkste criterium dat het een betaalbare gezinsauto is? Of ben je juist op zoek naar een duurzame, elektrische gezinsauto? De beste gezinsauto is er natuurlijk eentje die aan jouw wensen voldoet. Maak daar gerust een lijstje van, zodat je weet dat je de beste bolide koopt.

Onmisbare opties bij een familie-auto:
• centrale deurvergrendeling, zodat je zelfs met de handen vol de auto in één keer kunt openen of afsluiten
• ESP — het veiligheidssysteem dat ingrijpt wanneer de auto in een slip raakt
• ABS — het antiblokkeersysteem dat ervoor zorgt dat de wielen niet blokkeren bij een noodstop, zodat de bestuurder de controle over de gezinswagen houdt bij krachtig remmen
• kinderslot — zodat de kinderen niet plotseling halverwege een snelweg de deur openen
• uit- en inschakelen van de airbag aan de passagierskant — zodat je veilig met een autostoeltje naast je kunt reizen

Daarnaast is een auto met Isofix-bevestigingspunten handig als je een baby- of peuterstoeltje meeneemt. Een autostoeltje met Isofix is veel handiger vast te zetten dan met een gordel. Ook wijzen tests uit dat autostoeltjes met Isofix veiliger zijn bij frontale botsingen en aanrijdingen van opzij.


Aantal zitplaatsen

Wil je een grote gezinsauto of liever juist een klein model? Houd daarbij niet alleen rekening met de huidige gezinssituatie, maar denk ook aan de toekomst. Een groter gezin op korte termijn, betekent wellicht ook een grotere auto als je nu voor een kleine gezinsauto kiest. Een ruime gezinsauto waar je in veel gevallen met zeven personen in kan: Toyota Prius+, Kia Sorento, Kia Carens, Lexus RX, Mitsubishi Outlander, Peugeot 5008, Peugeot Rifter. Liever een kleine gezinsauto? Kies dan voor de Peugeot 208, de Opel Corsa of een Toyota Yaris.


Op de groei

Dat de tijd vliegt, zal je met kinderen niet ontgaan. Een paar keer knipperen en ze zijn ineens flink gegroeid. Daarom is het slim rekening te houden met de fase waar je kinderen in zitten. Bijna aan het puberen en een groeispurt voor de boeg? Dan is extra beenruimte aan te raden. Een ruime gezinsauto is bijvoorbeeld de Mercedes-Benz E-klasse.


Genoeg bagageruimte

Op zoek naar een auto met veel ruimte? Voor de kinderwagens, om in het weekend met het hele team naar de voetbalwedstrijd te rijden of in de zomer met alle benodigdheden op vakantie? Kies dan voor een ruime gezinsauto. Kijk dan niet alleen naar het aantal liters van de kofferbak. Sommige grote gezinsauto's hebben wel een flink aantal liters bagageruimte tot de beschikking, maar dan is de kofferbak net te ondiep of te smal voor de kinderwagen. Gezinsauto's met maximale ruimte: Kia Ceed Sportswagon en de Peugeot 308 SW.


Brandstof

Ben je veel met de auto op pad met het gezin? Dan is een zuinige gezinsauto iets voor jou. Gebruik je de gezinswagen vooral voor af en toe een leuk uitje en hebben we te maken met autoliefhebbers? Dan is een sportieve gezinsauto die wat minder zuinig is een mooie optie. Twijfel je tussen diesel en benzine? Bereken dan het omslagpunt: het punt waarop de gezinsauto goedkoper is op diesel. Diesel zelf is namelijk wel goedkoper dan benzine, maar je maandelijkse lasten stijgen door de hogere wegenbelasting. Het omslagpunt bereken je zo: (12 maanden x wegenbelasting) + (kilometers / verbruik) x brandstofprijs. Nu heb je de kosten per jaar. Doe dit voor zowel diesel als benzine en je weet wat voor jou goedkoper is. Wil je het liefst een elektrische gezinsauto? Onze aanrader: Kia e-Niro.


Een betaalbare gezinsauto: nieuw of occasion?

Iedereen verstaat iets anders onder 'betaalbare gezinsauto'. Het hangt af van je budget en de wensen die je hebt. Om te helpen bij de keuze voor een nieuwe of een tweedehands gezinswagen, vind je hier wat voor- en nadelen van beide situaties.

Voordelen van een tweedehands familie-auto:
• een tweedehands gezinswagen die gloednieuw boven je budget is, is nu wel betaalbaar
• geen of korte levertijden
• meer dan genoeg keuze

Nadelen van een occasion:
• je weet nooit 100% zeker wat het verleden van de gezinsauto is
• afhankelijk van waar je de betaalbare gezinswagen koopt, heb je soms minder of geen garantie
• vaak toch wel wat gebruikerssporen en geen gloednieuwe carrosserie meer
• minder veiligheidsvoorzieningen dan de nieuwste modellen

Voordelen van een gloednieuwe gezinswagen:
• je hebt ruime keus uit kleuren, opties en technische snufjes die helemaal van nu zijn
• gloednieuwe gezinsauto's zijn vaak veiliger, schoner en zuiniger
• minder onderhoud
• vaak langer garantie

Nadelen van een nieuwe gezinsauto:
• aanschafprijs is hoger
• hogere afschrijvingskosten
• meer betalen aan verzekeringspremie


Kopen of private lease?

De laatste knoop om door te hakken: kopen of private lease? Beide opties hebben voor- en nadelen. Private lease is te vergelijken met een abonnement. Je betaalt elke maand een bepaald bedrag en in ruil daarvoor rijd je de gezinsauto. De familie-auto staat wel op jouw naam, maar is niet je eigendom. Het maandelijkse bedrag dat je betaalt, hangt af van de looptijd van het contract en het aantal kilometers.

Voordelen private lease van een gezinsauto: je hoeft de auto niet in één keer te betalen, de kosten zijn voorspelbaar — want bij Louwman is private lease inclusief verzekering, onderhoud, reparaties en pechhulp. Zelfs het vervangen van versleten banden is inbegrepen in het maandbedrag. Eigenlijk komen alleen brandstof en eventuele bekeuringen voor eigen rekening.
Nadelen van het private leasen van een familiewagen: de auto is niet jouw eigendom, het contract vroegtijdig beëindigen is soms kostbaar en BKR registreert private lease, wat je maximale hypotheek verlaagt.

Koopt je de gezinsauto? Dan betaal je dus in één keer het aankoopbedrag. De auto is direct jouw eigendom en je kunt 'm verkopen wanneer je dat wenst.


Beste gezinsauto's van 2021

Het aanbod van goede gezinsauto's terugbrengen naar een kleinere selectie? Dit is onze top tien van beste gezinsauto's van 2021:
Peugeot 308
Mazda 3
Kia Niro
Mercedes-Benz C-Klasse Estate
Peugeot 3008
Dacia Duster
Opel Mokka
Lexus UX
Toyota RAV4
Suzuki S-Cross

Ontdek het volledige aanbod

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media