Welke autosegmenten en -klassen zijn er?
Inhoud

Welke autosegmenten en -klassen zijn er?

Sander
Door Sander in Algemeen op 02 augustus 2022
Een auto kopen is soms best verwarrend: verschillende types carrosserie, wel of niet handgeschakeld en dan vliegen de termen als A-segment en autoklassen je om de oren. En waar doe je dan goed aan? Zelfs een middenklasse auto is nog onder te verdelen in een kleine middenklasse auto en een hogere middenklasse auto. Hier vind je alles over autosegmenten (of autoklassen) op een rij.

Welke autosegmenten (of autoklassen) zijn er?

In Nederland kom je veertien 'officiële' segmenten tegen. Het loopt van het A-segment (de Toyota Aygo en de Peugeot 108) tot en met N-segment, waar de bestelauto's als de Peugeot Partner onder vallen. De meeste mensen kennen alleen de autosegmenten A, B, C, D en E en soms ook F. De andere autosegmenten noemen we meestal anders. Geen H-segment als je het over een Porsche 911 hebt, maar een 'supercar'. Autosegmenten als J, K, L, waar een Volkswagen Touran, Renault Espace en Volvo XC60 onder vallen, zijn ook overbodig te noemen. Om door de bomen nog een beetje bos te zien, proberen automerken zelf al hun MPV onder te verdelen in de segmenten A tot en met E.

De autoklassen vallen dan weer in een bepaald segment. Op een rijtje de autoklassen met het segment dat erbij hoort:
  • miniklasse / A
  • compacte klasse / B
  • compacte middenklasse (of dus kleine middenklasse) / C
  • middenklasse / D
  • hogere middenklasse / E
  • topklasse / F
  • SUV’s / J
  • MPV’s / M
  • sportwagens / S
  • bestelwagens / N

Autosegment: een overzicht

Tijdens de zoektocht naar een auto kan je je richten op een specifieke wagen of een bepaald segment of klasse auto. De autosegmenten zijn dus ingedeeld in letters. Ook worden auto’s ingedeeld in klassen, zoals de miniklasse, middenklasse of topklasse.

Kleine, compacte auto's: A-segment en B-segment

Dit zijn de kleinere auto's, de miniklasse. De wagens zijn compact en hebben vaak een niet al te hoge topsnelheid. Deze bolides zijn over het algemeen lekker wendbaar en ideaal voor in de stad. Het A-segment is het best betaalbaar: je betaalt relatief weinig voor brandstof, verzekering en wegenbelasting. De auto's in het B-segment zijn net iets ruimer en volwassener. Het zijn vaak hatchbacks: auto's zonder afgesloten bagageruimte. Leg je regelmatig langere afstanden af, dan is het B-segment een betere keuze dan het A-segment.

Voorbeelden: Peugeot 108, Toyota Aygo, Kia Picanto, Kia Rio, Suzuki Swift, Mazda 2

Middenklasse auto's: C-segment en D-segment

De kleine middenklasse auto's, de populairste in zijn soort. Deze auto's zijn compleet uitgerust en staan garant voor meer ruimte en comfort. Ga je voor een bolide uit het C-segment, dan is de wegenbelasting ook nog relatief laag. Het D-segment is alweer een stapje luxer — hiervan zijn met name de tweedehands wagens populair. Deze wagens zijn gemaakt voor lange afstanden en nemen met gemak de caravan mee naar de Alpen.

Voorbeelden: Mazda 3, Toyota CorollaMazda 6, Mercedes-Benz C-Klasse

Luxe auto's: E-segment en F-segment

Dit is dan het segment (E) waar je de hogere middenklasse auto vindt. De topklasse. Extra luxe, extra comfortabel, bijzonder design, onderdelen van de hoogste kwaliteit. Deze auto’s zien we relatief gezien minder op de Nederlandse wegen. Hetzelfde geldt voor het F-segment.

Voorbeelden: Toyota Camry, Mercedes-Benz E-klasse, Lexus ES, Lexus LS, Mercedes-Benz S-Klasse

Meer weten over specifieke autosegmenten, -klassen of bolides?

Wil je bepaalde segmenten bekijken, een specifieke auto zien of meer informatie inwinnen bij Louwman? Dat kan! Je bent van harte welkom in één van onze vestigingen voor vrijblijvende informatie.

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media