Trekhaken

U heeft een aanhanger, caravan of fietsendrager? Of u overweegt deze aan te schaffen? De keuze van een juiste trekhaak om deze zaken te vervoeren is een belangrijke. Onze Louwman adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. In onze werkplaats kunnen wij direct de montage voor u verzorgen.

Op deze pagina leest u meer informatie over trekhaken en enkele afweging die hierbij gemaakt moeten worden. Wilt u direct contact met één van onze specialisten, neem dan contact op via ons online contactformulier of bel met uw service adviseur van u vaste Louwman dealer.

Welke trekhaak?

Bij het maken van de juiste keuzes voor een trekhaak moet u met een aantal zaken rekening houden. Hierbij even een kort overzicht van de mogelijkheden.
  • 7-polige of 13-polige stekker?
  • Vaste- of afneembare kogel?
  • Maximale kogeldruk van uw voertuig

7- of 13-polig
De 7-polige aansluiting zorgt ervoor dat u aan alle wettelijk verplichte eisen voldoet die aan een trekhaak worden gesteld. Denk hierbij aan richtingaanwijzers, remlicht, mistlamp, achterlicht en kentekenplaatverlichting. De 7-polige aansluiting wordt meestal gebruikt voor fietsendragers en kleine aanhangers.

Een 13-polige aansluiting beschikt daarnaast over twee additionele massa-aansluitingen, twee afzonderlijke 12 volt spanning- en twee vrije aansluitverbindingen. Grote aanhangers waaronder ook caravans beschikken doorgaans over een 13-polige aansluiting. 


Vaste- of afneembare kogel
Een trekhaak met vaste kogel is het de meest gebruikte trekhaak, het is de beste oplossing tussen prijs en vormgeving. Hij zit te allen tijde vast achter uw voortuig, wat met name bij intensief gebruik erg prettig is. 

Een afneembare kogel is de ideale trekhaak wanneer u in verband met esthetiek graag de haak van uw auto wilt kunnen halen omdat deze de fraaie lijnen van uw auto verstoren. Met een kleine handeling, zonder gereedschap, verwijdert u zelf de trekhaak van uw auto. Zo blijven de looks van uw auto behouden en heeft u de trekhaak alleen achter het voertuig op het moment dat het voor u nodig is.


Maximale kogeldruk van uw voertuig
Niet iedere auto mag evenveel trekken. De term 'trekgewicht' is bij veel mensen wel bekend en is ook terug te vinden in de autopapieren/op het kentekenbewijs. De kogeldruk is een term die wat minder vaak voorbij komt. Dit is de druk die maximaal op de kogel van de trekhaak mag rusten.

De laatste tijd zien we met name dat door de toename van het gebruik van fietsendragers met daarop elektrische fietsen, de kogeldruk van belang is bij de keuze van de juiste fietsendrager en trekhaak combinatie. Laat u hierover altijd adviseren door één van onze experts.

Wilt u advies of heeft u uw keuze al gemaakt?

Heeft u vragen over de juiste trekhaak voor uw auto? Onze service adviseurs op de vestiging weten hier alles van en zij adviseren u graag. Zo weet u zeker dat u de juiste trekhaak onder uw auto heeft.

Niet alleen de aanschaf van een trekhaak is bij ons mogelijk, ook de montage kunnen wij volledig voor u verzorgen. U kunt dan snel met uw aanhanger, caravan of fietsendrager onderweg.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en kosten voor uw auto, neem dan direct contact met ons op via de directe contactgegevens van uw Louwman vestiging.