Mercedes-Benz Vito: al 25 jaar een betrouwbare partner

16 Mar, 2021
Het is een kwart eeuw geleden dat de Mercedes-Benz Vito zich voor het eerst als ruime en flexibele bestelwagen profileerde in tal van sectoren met als sterke eigenschappen ‘betrouwbaar, robuust en veilig’. Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het model wordt de optionele dodehoekassistent van de veelzijdige bestelwagen nu uitgebreid met Rear Cross Traffic Alert. In het kader van de 2020-facelift introduceerde Mercedes-Benz Vans nog meer veiligheids- en rijassistentiesystemen voor de Vito: DISTRONIC, de actieve remassistent en een digitale achteruitkijkspiegel aan de binnenzijde. Sinds de marktintroductie van de eerste generatie in 1996 zijn er meer dan 1,8 miljoen exemplaren van de succesvolle bestelwagen-modelreeks verkocht.
Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de bestelwagen is de Mercedes-Benz Vito nu leverbaar met een nieuw veiligheidsassistentiesysteem. Met Rear Cross Traffic Alert kan bij het achteruitrijden uit een parkeervak kruisend verkeer tot een snelheid van 16 km/u worden gedetecteerd. De bestuurder wordt optisch en akoestisch gewaarschuwd voor mogelijk gevaar door middel van rode driehoekjes in de buitenspiegel. Deze functie is beschikbaar in combinatie met de optionele dodehoekassistent, waarbij de consumentenadviesprijs van deze optie niet verhoogd wordt.

Meer informatie of een proefrit?

Na de designvernieuwing en de technische update in 2020 is de Vito aantrekkelijker dan ooit dankzij nieuwe viercilinder dieselmotoren en een evenwichtige prijs-prestatieverhouding. De bestelwagen is leverbaar met keuze uit vijf efficiënte viercilinder dieselmotoren uit de OM654- en OM622-motorenfamilie met een vermogen van maximaal 174 kW/237 pk. Het Vito 124 CDI topmodel met 174 kW/237 pk en een koppel van 500 Nm (gecombineerd brandstofverbruik 7,5 l/100 km, gecombineerde CO 2-emissie 195 g/km)[1] is uitsluitend voor de Tourer met personenwagenregistratie, maar kan naar wens lokaal ook omgebouwd worden naar enkele of dubbele cabine. Andere vernieuwingen bij de huidige generatie Vito bestelwagens zijn het opgewaardeerde infotainmentaanbod, de automatische transmissie 9G-Tronic, de AIRMATIC-luchtvering voor meer rijcomfort en andere veiligheidssystemen. Een update van de designdetails - zowel uiterlijk als in het interieur - rondde de facelift af.

Eerste generatie: met overdwars geplaatste viercilinder diesel- en benzinemotoren
In 1996 introduceerde Mercedes-Benz de compacte Vito, een bestelwagen in de klasse van 2,6 tot 2,8 ton met een volledig nieuw design, die het begin van een nieuw tijdperk voor lichte bedrijfswagens inluidde. Zijn naam alleen al onderstreepte dit nieuwe tijdperk: in plaats van een combinatie van letters en cijfers kreeg de nieuwkomer de naam Vito – een directe verwijzing naar zijn ‘geboorteplaats’, de fabriek voor bestelwagens in de Baskische hoofdstad, Vitoria-Gasteiz.

Dit nieuw ontwikkelde model, dat eind 1995 in Spanje en Portugal op de markt werd gebracht, combineerde een aantrekkelijk design met compacte afmetingen. Met een voertuighoogte van 1,89 meter past de middelgrote bestelwagen in elke garage. De laadruimte van 3,6 m² bood echter een laadcapaciteit van bijna 5 m³, zodat de Vito ook volumineuze lading probleemloos kon vervoeren. En met een laadvermogen van een ton was de voorwielaangedreven auto ook geschikt voor het vervoer van zware goederen. De dwarsgeplaatste viercilinder diesel- en benzinemotoren namen een minimum aan ruimte in beslag en kenmerkten zich door een laag brandstofverbruik en hoog prestatieniveau. Industrie-experts en vakmensen hadden direct lovende woorden voor de nieuwkomer en verkozen het model internationaal tot ‘International Van of the Year 1996’. In 2003 had Mercedes-Benz bijna 473.000 modellen van de eerste generatie verkocht.

Tweede generatie: achterwielaandrijving, meer comfort, meer variatie
In juli 2003 kwam een nieuwe generatie op de markt. Alle Vito-varianten kregen een volledig nieuw design en beschikten voortaan over achterwielaandrijving in plaats van voorwielaandrijving. Bovendien zorgde een vierwielaangedreven uitvoering voor nog meer modelvariatie, waardoor de robuuste bestelwagen ook buiten de gebaande paden uit de voeten kon. Er kon ook worden gekozen uit een reeks krachtigere motoren: terwijl de sterkste dieselmotor een vermogen had van 165 kW/224 pk bij 3.800 t/min, leverde de meest krachtige V6-benzinemotor nu een vermogen van 190 kW/258 pk bij 5.900 t/min.

Afhankelijk van de modelvariant werd de lengte van het model met maximaal 58 centimeter verlengd tot maximaal 5,24 meter, terwijl de wielbasis met maximaal 43 centimeter toenam tot 3,43 meter. De nieuwe Vito was voor het eerst leverbaar met drie verschillende carrosserielengtes, twee dakhoogtes en met vijf verschillende motoren en was beter dan ooit toegerust om aan de uiteenlopende eisen van een groot aantal sectoren te voldoen. Deze enorme sprong voorwaarts betaalde zich uit: in 2005 werd de Vito door de Europese jury uitgeroepen tot ‘International Van of the Year’. In 2010 wist de Vito de Nederlandse titel ‘Bestelauto van het jaar’ in de wacht te slepen.

Ook op het vlak van de elektrificatie zette de tweede generatie Vito bestelwagens de norm: al in een heel vroeg stadium richtte Mercedes-Benz zich op de ontwikkeling van alternatieve aandrijvingen en al in 2010 ging een kleine serie van 100 exemplaren van de Vito E-CELL in productie. De elektrisch aangedreven bestelwagen was uitgerust met een 70 kW/95 pk sterke elektromotor en een lithium-ion accu met een capaciteit van 32 kWh. Na de testfase verlieten de eerste volledig elektrische bestelwagens voor aflevering aan klanten de fabriek in april 2011.

De Vito van de tweede generatie overtrof zijn uitstekend presterende voorganger en werd in zijn meest succesvolle verkoopjaar bijna 80.000 keer verkocht. In totaal verkocht Mercedes-Benz bijna 750.000 exemplaren van de middelgrote bestelwagen van de tweede generatie.

De derde generatie: nog veelzijdiger en aantrekkelijker
In mei 2014 debuteerde de derde generatie van de Vito. Dankzij een nieuw platform was de nieuwkomer, hoewel de wielbasis ongewijzigd bleef, maximaal 13 centimeter langer geworden tot maximaal 5,37 meter. Er was zodoende meer ruimte voorhanden voor zowel de lading als de passagiers. Bovendien hadden de klanten nu een grotere keuze wat de aandrijving betreft: naast de achterwiel- en vierwielaandrijving was er opnieuw voorwielaandrijving beschikbaar in combinatie met de instap-dieselmotor met twee vermogensniveaus. Niet alleen het aanbod van conventioneel aangedreven middelgrote bestelwagens was groter geworden, er kwam ook een variant met een alternatieve aandrijflijn: de puur elektrische eVito is sinds 2018 op de markt. Van de huidige Vito-varianten zijn er sinds 2014 meer dan 600.000 verkocht. In Nederland behaalde de derde generatie Vito de titel ‘Bestelauto van het Jaar’ in 2016 én 2017.

eVito Tourer: lokaal emissievrije pionier voor stedelijk personenvervoer
In 2018 lanceerde Mercedes-Benz de eVito, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor duurzaam, lokaal emissievrij goederenvervoer in stedelijke gebieden. In de nieuwste evolutiestap, die in het voorjaar van 2020 is gepresenteerd, demonstreert de eVito (gecombineerd elektrisch verbruik: 27,8 kWh/100 km; gecombineerde CO2-emissie: 0 g/km)[2] dat hij zo goed mogelijk voldoet aan de eisen inzake rijprestaties en actieradius en meer dan geschikt is om bijvoorbeeld als hotelshuttle, ruime taxi of voertuig voor ride sharing-diensten te fungeren. De accu bevindt zich onder de vloer, waardoor de laad- en passagiersruimte volledig behouden is gebleven. Dankzij de flexibele laadmogelijkheden en de mogelijkheid tot snelladen met gelijkstroom is de eVito Tourer nu nog veelzijdiger, en heeft hij een actieradius vanaf 360 kilometer2.

[1] De vermelde WLTP-waarden voor het gecombineerde brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn gemeten volgens de nieuwe WLTP-testmethodiek. De opgegeven waarden gelden voor het basisvoertuig. Het toevoegen van opties kan invloed hebben op het brandstofverbruik en daarmee op de CO2-waarde, hierdoor kan het bpm-bedrag wijzigen. Voor het configureren van het voertuig verwijzen wij u naar de online voertuigconfigurator op www.mercedes-benz.nl/vans

[2] Actieradius en verbruik zijn gebaseerd op EU verordening 2017/1151/EU (WLTP). Actieradius en stroomverbruik zijn afhankelijk van de voertuigconfiguratie, met name van de keuze van de snelheidsbegrenzing. De werkelijke actieradius is afhankelijk van de individuele rijstijl, de weg- en verkeersomstandigheden, de buitentemperatuur, het gebruik van het klimaatcontrole-/verwarmingssysteem enzovoort en kan afwijken.