Blauwendaal is per 1 april Louwman Peugeot Lees meer
Coronavirus Voor uw en onze veiligheid nemen wij verschillende maatregelen rondom onze dienstverlening Meer informatie
 
Home Onderhoud Banden Waar vind ik mijn bandenmaat
bandenmaat banden
 

Waar vind ik mijn bandenmaat?

Waar vind ik mijn bandenmaat?

Op iedere autoband staan verschillende letters en cijfers. Deze cijfers en letters hebben een aparte betekenis en is op iedere band gelijk. Onderstaand de uitleg waar de gegevens op uw band voor staan. 

185 - De breedte van de band wordt weergegeven door het eerste getal op de band. De breedte van de band wordt weergegeven in millimeters van de buitenzijde in opgepompte toestand. In dit geval is de band 185 mm breed. 

60 - Het percentage van de hoogte-/breedteverhouding wordt weergegeven door het tweede getal op de band. In dit voorbeeld is dat 60% van de 185 mm breedte.

R - De letter R geeft de constructie van de band weer. De letter R staat voor Radiaal. Dit staat voor de wijze hoe de koord laagdraden zijn gemaakt in de band. 

15 - Dit getal geeft de diameter van de velg in inches weer. 

91 - Dit getal geeft het draagvermogen van de band aan. Uit de door de bandenfabrikant gehanteerde belastingtabel kan men lezen dat 91 staat voor een belasting van 615 kg.  

T - De letter T geeft de maximum snelheid weer die de banden aankunnen. T staat voor snelheden tot 190 km/u.
bandenmaat

Andere mogelijkheden zijn:

  • P (tot 150 km/u)
  • Q (tot 160 km/u)
  • R (tot 170 km/u)
  • S (tot 180 km/u)
  • T (tot 190 km/u)
  • U (tot 200 km/u)
  • H (tot 210 km/u)
  • V (tot 240 km/u)
  • Z (sneller dan 240 km/u)

Extra Load Run-Flat/Run-on-Flat
Er bestaan voertuigen waar de banden extra versteviging nodig hebben op het gebied van draagvermogen. Verstevigde banden zijn te herkennen aan het kenmerk ‘Extra Load’.

Run-Flat of Run-on-Flat
Met Run-Flat tires is het mogelijk om tijdelijk door te rijden met een lekke band. Deze banden kunnen alleen gemonteerd worden bij voertuigen die uitgerust zijn met een bandenspanning controlesysteem (TPMS).

 
 
Louwman
Blauwendaal is nu Louwman Peugeot
Als onderdeel van de Louwman Dealer Group kunnen wij met trots aankondingen dat wij per 1 april 2020 onze dienstverlening zullen voortzetten onder de naam Louwman Peugeot. Daarmee laten wij zien dat wij onderdeel zijn van een bijzonder familiebedrijf.