Coronavirus Voor uw en onze veiligheid nemen wij verschillende maatregelen rondom onze dienstverlening Meer informatie
 
Home Onderhoud Banden Bandenwissel

Bandenwissel

banden wissel
 

Bandenwissel

De juiste banden voor ieder seizoen

Wanneer moet u uw banden wisselen of vervangen? Deze vraag is afhankelijk van verschillende situaties. De weersomstandigheden verschillen van dag tot dag. Om altijd met de juiste banden te rijden adviseren wij daarom om bij temparaturen kouder dan rond de 7 graden winterbanden te monteren. Is de temparatuur boven de 7 graden, dan adviseren wij zomerbanden. Zo voorkomt u onnodige slijtage en gevaarlijke situaties.

Wanneer is het verstandig u uw banden wisselen?

In de zomermaanden adviseren wij uiteraard om te rijden op zomerbanden. In de wintermaanden is het natuurlijk beter om met winterbanden te rijden. Niet alleen is dit veiliger voor uzelf en uw medeweggebruikers u voorkomt tevens onnodige slijtage aan uw banden. Een zomerband heeft is gemaakt van een hardere rubbersoort en heeft minder diepe groeven, waardoor de band betere grip heeft met het wegdek tijdens hoge temperaturen. Een winterband is voorzien van een andere rubberstructuur en heeft bredere groeven en lamellen om bij temperaturen onder de 7 graden Celsius optimaal te kunnen presteren. Zomerbanden slijten sneller in de winter en winterbanden sneller in de zomer.

Meestal vindt de zomerbandwissel plaats vanaf begin maart met uitloop in april. De winterbandenwissel is meestal vanaf begin september weer aan de orde. Uiteraard vertellen onze receptiemedewerkers u er graag meer over. Zo gaat u altijd veilig op weg en voorkomt u onnodige slijtage aan uw banden. Daarnaast bespaart u op wisselkosten wanneer u een complete set aan banden en wielen in één keer laat wisselen. Plan gemakkelijk uw werkplaatsafspraak via onze online module.

- werkplaatsafspraak maken

Wanneer moet u uw banden vervangen voor nieuwe banden?

Banden met een profiel van minder dan 1,6 mm mag in Nederland niet. U bent dan als bestuurder verplicht uw banden te vervangen. Bij Louwman raden we aan uw zomerbanden te vervangen wanneer de profieldiepte 2 mm bedraagt. Gezien het profiel bij winterbanden nóg belangrijker is dan bij zomerbanden is het van belang om winterbanden met een profiel van minder dan 4 mm te vervangen.

Zelf uw profiel controleren
U kunt ook zelf gemakkelijk uw profieldiepte van uw banden meten. Dit doet u met behulp van de Tread Wear Indicator (TWI indicatoren). U vindt deze indicatoren aan de zijkant van de band. In de groef van de band vindt u meetpunten waarmee de hoogte van 1,6 mm en voor winterbanden 4 mm is aangegeven. Wanneer het profiel grenst aan deze hoogtes is het van belang uw banden te laten vervangen.

Wat is het verschil tussen een banden- en wielenwissel?

Banden wisselen

Heeft u naast de set onder uw auto nog een set losse banden klaarliggen? Dan moeten de banden van de wielen gedemonteerd worden alvorens de andere banden om de wielen gemonteerd kunnen worden. De band-wielcombinatie moet iedere keer na montage opnieuw gebalanceerd worden om ev. trilling en vroegtijdige slijtage te voorkomen. Met het omwisselen van de banden is een monteur al gauw een uur bezig. De twee keer per jaar terugkerende kosten zijn hoger dan het wisselen van complete wielensets.

Wielen wisselen

Bent u in het bezit van een set winterwielen? Dan kunnen we die gemakkelijk overzetten. Denkt u ook aan het meebrengen van de passende dopsleutel voor het losdraaien van ev. slotmoeren of –bouten ter voorkoming van diefstal? Onze monteurs beschikken namelijk niet over alle verschillende dopsleutels.

Banden opslaan

Bij Louwman kun u ook uw banden een seizoen laten opslaan. Zo heeft u uw banden niet thuis in de schuur en hoeft u deze niet elke keer mee te nemen naar uw Peugeot dealer. Louwman slaatr de bandensets op in ons bandenhotel. Hier liggen uw banden vrij van zonlicht, droog, vetvrij en verzekerd opgeslagen tot de volgende banden- of wielenwissel. Het maakt niet uit in welke vestiging u de in opslag achterlaat.

Naast het op locatie leggen van de set wordt iedere band nauwkeurig door de monteur gecontroleerd op slijtage en wordt de profieldiepte gemeten en geregistreerd in het bandenregistratiesysteem. Voordat de banden weer onder de auto gaan, worden de banden op de juiste spanning gebracht. Er komt dus behoorlijk wat kijken bij de opslag van uw zomer of –winterset. Laat u adviseren door onze serviceadviseurs.

actie
Maak een werkplaatsafspraak
actie
 
Louwman
Blauwendaal is nu Louwman Peugeot
Als onderdeel van de Louwman Dealer Group kunnen wij met trots aankondingen dat wij per 1 april 2020 onze dienstverlening zullen voortzetten onder de naam Louwman Peugeot. Daarmee laten wij zien dat wij onderdeel zijn van een bijzonder familiebedrijf.