Wielemaker rijdt al vijftig jaar Mercedes-Benz

10 Jun, 2021
Wielemaker rijdt al vijftig jaar Mercedes-BenzVijftig jaar rijden ze met Mercedes-Benz trucks én vijftig jaar zijn ze klant bij de Mercedes-Benz truckdealer in Goes, die tegenwoordig onder de Louwman Dealer Group valt. Dat is een mijlpaal die transportbedrijf Wielemaker niet zomaar aan zich voorbij wilde laten gaan. Daarom heeft het speciaal voor deze gelegenheid onlangs vier Actrossen in een matte lak laten spuiten en laten beplakken met een speciale belettering. Louwman Mercedes-Benz feliciteert Wielemaker en bedankt hen voor hun vertrouwen. Op naar de volgende 50 jaar!
”We krijgen vaak bijzondere opdrachten”, vertelt algemeen directeur Ronald Wielemaker. “Bijvoorbeeld een scheepswerf die belt dat er een schip in Gdansk ligt en dat de onderdelen ervoor hier in Nederland zijn. Of we die onderdelen zo snel mogelijk naar het schip kunnen brengen. Er wordt niet naar de prijs gevraagd, het moet gewoon geregeld worden. We vervoeren bijvoorbeeld ook grote prefab dak elementen voor een bouwbedrijf. Of een tijd geleden hadden we een transport van Vlissingen naar Leeuwarden met een ladingbreedte van vijf meter. Ook zijn onze auto’s regelmatig aan de Zeeuwse kust te zien voor het vervoer van strandhuisjes. Wat wij vervoeren is vaak lang, breed, hoog en zwaar. We hebben goede planners in huis die dit werk leuk vinden. Zij kunnen snel schakelen en op een vraag inspelen. Daarin onderscheiden we ons: het goed en snel kunnen regelen van bijzonder transport. Wij zijn 24/7 bereikbaar. Om aan onze (vaak) specifieke transportopdrachten te kunnen voldoen vinden we in Mercedes een goede partner als het gaat om meedenken in maatwerk, technische uitdagingen en het af-fabriek leveren van voertuigen in onze wensen.”

In de lift

Voor de lifting activiteiten beschikt Wielemaker over trucks met laadkranen met uiteenlopende capaciteiten. Van een trailer met rollerkraan met een hijscapaciteit van 22 ton/meter, bakwagens met een 60 ton/meter kraan, tot een 4-assige trekker met 80 ton/meter kraan. “Die worden regelmatig ingezet voor de bouw, de industrie of voor netbeheerders, om bijvoorbeeld een grote transformator op een fabriek te plaatsen, onderhoudswerk aan de stormvloedkering te plegen of om grote machines te verplaatsen. Die 4-assige trekker gaan we dit jaar vervangen voor eenzelfde configuratie, maar dan met een 105 ton/meter kraan voorzien van een zogenaamde jib. Dit soort werk doen we steeds meer en zo kunnen we de markt nog beter en breder bedienen.”

Opvallen met afval

Een van de belangrijkste activiteiten van het bedrijf is het inzamelen en transporteren van afval. Hierbij richt zij zich met name op de overheid, de industrie en bouwbedrijven. Van 120 liter rolcontainers tot 40 kuub afvalcontainers. “Dat is een enorm volume wat daarin omgaat”, laat Wielemaker weten. We zijn in deze sector het hardst gegroeid en zijn nu marktleider van Zuid-Nederland.” Naast het transport ervan verhuurt Wielemaker zo’n 400 opslagcontainers, allemaal in de opvallende oranje kleur. Net als de rest van de vloot.

In de familie

Familiebedrijf Wielemaker bestaat al 105 jaar. “Mijn overgrootvader is begonnen met paard en wagen. Het bedrijf is steeds van generatie op generatie overgegaan. In 2006 werkte ik bij de gemeente in Rotterdam en ik wilde terug naar Zeeland. Ik wilde een aantal jaar meedraaien in het familiebedrijf. In 2009 zijn mijn broer Jasper Wielemaker, John den Hollander en ik eigenaar geworden. John was al heel lang bedrijfsleider en kent het bedrijf dus enorm goed. We wilden hem er graag bij hebben.” Sinds dat jaar is er best wat veranderd. “We hadden toen 65 werknemers, nu zijn dat er ruim 90. De omzet is verdubbeld, de ict kosten verdriedubbeld. We waren een regionale speler op het gebied van afval. De grens lag toen bij Bergen op Zoom. Nu rijden we in heel Zuid-Nederland. Tien jaar geleden hadden we meer problemen gehad als de coronacrisis er was geweest, nu hebben we een betere spreiding van klanten. Daar hebben we bewust voor gekozen, dat hebben we overgehouden aan de vorige crisis. En ook de auto’s zijn natuurlijk veranderd. Want de ontwikkeling van de trucks heeft niet stilgestaan. Wat dat betreft loopt Mercedes-Benz Trucks voorop. Zeker op het gebeid van efficiency en veiligheid en systemen die het comfort voor de chauffeur verhogen. Dit sluit goed aan bij ons bedrijf en daarom voorzien we onze nieuwe vrachtwagens ook van Active Drive Assist en Sideguard Assist, zodat we van onze kant er alles aan gedaan hebben de medeweggebruikers te beschermen en onze medewerkers de meeste veiligheid en comfort te bieden.”

Wagenpark

Op dit moment beschikt Wielemaker over een wagenpark van 74 trucks, waarvan 72 Mercedes-Benz. “We rijden nu met 39 Actros, 17 Antos, 7 Econics, 4 Axors, 2 Vito’s, 1 Arocs, 1 Citan en een Sprinter. En binnenkort komen er nog eens 9 voertuigen bij. Speciaal voor onze 50-jarige samenwerking met Mercedes hebben we de 4 onlangs aangeschafte Actros 1845 LS laten voorzien van een opvallende bestickering en een mooie matte lak. Met die gloednieuwe opleggertrekkers rijden we nu door de hele Benelux.

Er is overigens geen één truck standaard bij ons. In Duitsland zien ze al op de productieband dat de vrachtwagen voor ons bestemd is. Niet alleen aan de voor ons kenmerkende oranje kleur, maar vooral aan de bijzonderheden aan de truck. Voor de ontwikkeling van nieuwe vrachtwagens hebben we contact met Louwman, of rechtstreeks met Mercedes-Benz Trucks Nederland. Vaak zijn ook de leveranciers van opbouwsystemen hier al in een vroeg stadium bij betrokken.

Voor ons werk op het strand willen we bijvoorbeeld een 6 x 6 luchtgeveerde truck met regelbare bandenspanning. Voor een ander soort klus hebben we een flinke trekker met zware laadkraan erop nodig. Dan bespreken we bijvoorbeeld welke assen we daarvoor moeten hebben. We zijn ook bezig met een vuilniswagen met elektrische opbouw. Wat komt daar allemaal bij kijken? Het gaat over kennisdeling, we zijn actief betrokken bij de ontwikkelingen. Uit het feit dat we al vijftig jaar zaken met elkaar doen, blijkt dat we een voor beide partijen waardevolle relatie hebben opgebouwd. We vertrouwen elkaar en we weten wat we aan elkaar hebben.” En juist daar hechten beide partijen veel waarde aan.

Over Wielemaker

Familiebedrijf Wielemaker bestaat 105 jaar en telt ruim 90 medewerkers in verschillende disciplines. Zij bedienen de Zeeuwse markt als het gaat om afvalinzameling. Dit doen ze vanuit hun enige vestiging in Middelburg. De lifting activiteiten vinden voornamelijk plaats in Zuidwest Nederland, terwijl de focus voor transport ligt op de Benelux, Duitsland en Frankrijk.

Bron:  http://media.mercedes-benz.nl