Welke velgen passen onder mijn auto?
Inhoud

Welke velgen passen onder mijn auto?

Sander
Door Sander in Tips & advies op 11 mei 2022
Velgen zijn heel bepalend voor de uitstraling van je auto. Maar naast het kiezen voor de velg die je het mooist vindt, is het vooral heel belangrijk dat de velgen onder je auto passen. Hoe weet je of je velgen passen? Wat is de steekmaat, de velgmaat en de ET-waarde? Je leest alles hier.

Welke velgen op mijn auto?

Velgen zijn er in allerlei soorten en maten. De velg die je vaak 's winters in koude landen ziet, de blitse velg die de auto helemaal afmaak, de gekleurde velg en de imitatievelg. De keuze is reuze, maar het begin is niet zo moeilijk. Naast uitvinden welke velgen onder je auto passen, is het een kwestie van bedenken wat voor velgen je wil: stalen of lichtmetalen.

Stalen velgen

Stalen velgen zijn de goedkoopste optie. Toegegeven: ze zijn niet erg mooi. Maar het feit dat ze van staal en relatief goedkoop zijn, maakt ze wel de ideale keuze voor bij je winterbanden en als je beginnend bestuurder bent. Staal is naast betaalbaar ook robuust, dus een stootje tegen de stoeprand kunnen ze prima hebben. Strooizout tast je velg bijna niet aan en daarbij krimpen stalen velgen bijna niet in de winter. Dat zorgt voor een beter behouden bandenspanning, beter rijgedrag, lager brandstofverbruik en minder slijtage van je banden. Toch schade aan je stalen velg gereden? Staal is makkelijk en goedkoop te repareren.

Vind je stalen velgen echt geen gezicht, maar lonken de voordelen wel? Met een plastic wieldop lijken het net lichtmetalen velgen.

Lichtmetalen velgen

Mooie velgen maken je auto vaak wel helemaal af. Niet alleen qua looks — door het lichtere materiaal accelereer je sneller, kan je hogere snelheden rijden en belast je de vering van je auto minder. Lichtmetalen velgen zijn wel kwetsbaarder en prijziger, dus als je op safe wil spelen, kies je voor stalen velgen. Ga je voor mooi? Dan zijn lichtmetalen velgen een blikvanger en een must.

Welke steekmaat heeft mijn auto?

Voordat je de keuze voor de velgen maakt, moet je weten welke steekmaat je auto heeft. De steekmaat is de diameter van een denkbeeldige cirkel die je door alle boutgaten van het wiel trekt. Dit moet kloppen, want anders is de band niet goed vast te maken aan je auto. En je begrijpt: dat is gevaarlijk.

Hoe weet ik welke velgen op mijn auto passen?

Naast die steekmaat van je auto is natuurlijk ook de velgmaat belangrijk. De velg moet op je band passen en daar wil je de diameter voor weten. De meeste auto's komen tegenwoordig van de band af met 16- of 17-inch-wielen. Nu horen we je denken: maar welke velgmaat heeft míjn auto? De velgmaat vind je op je huidige banden. Aan de zijkant lees je de bandenmaat af. Staat daar iets als '195/65 R15'? Dan geeft het laatste getal de diameter van de velg aan — in dit geval 15 inch. Dit getal is altijd in inches en geeft de velgmaat aan die je op de band monteert. Als je je afvraagt 'welke maat velgen kunnen onder mijn auto', dan is het antwoord dus het laatste getal van de bandenmaat.

Welke ET-waarde heeft mijn auto?

De laatste maat waar je rekening mee houdt om te weten welke wielen en velgen onder je auto passen: de ET-waarde. Dat heeft trouwens niets met dat buitenaardse wezen te maken — ET staat voor Einpress-Tiefe, of in goed Nederlands: inpersdiepte. De ET-waarde geeft aan hoe diep je wiel in de wielkast ligt. We noemen dit ook wel de 'bolling'. Deze waarde vertelt je dus of de velg uitsteekt of juist (diep) in de wielkast ligt.

Is de ET-waarde van jouw auto 40? Dan ligt de naaf 40 millimeter buiten de middellijn van je velg. Hoe lager de ET-waarde, hoe meer je wiel naar buiten komt. Je vindt de ET-waarde van je auto aan de binnenzijde van de velg. Wil je wielen met een lagere ET-waarde dan van origine de bedoeling was? Dat kan, maar houd er rekening mee dat je wielen dan verder naar buiten komen. Ziet er misschien stoer uit — kent wel een aantal nadelen. De belasting is tijdens het rijden extra zwaar en de besturing is zwaarder dan je gewend bent. De veiligste optie is om je aan de door de autofabrikant voorgeschreven maten te houden.

Lees meer → alles over allseason banden, wanneer moeten de winterbanden eronder, profiel winterbanden

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media