Inhoud

Wat zijn de optimale banden voor elk seizoen.

Patricia
Door Patricia in Tips & advies op 15 mei 2024
Het continu gebruiken van dezelfde banden gedurende het hele jaar heeft aanzienlijke gevolgen voor uw rijgedrag en voor de banden zelf. Daarom is het essentieel om te begrijpen wat er kan gebeuren als u niet op tijd overstapt naar andere banden. Wij informeren u over het ideale moment om over te schakelen naar zomerbanden en wanneer het tijd is om winterbanden te monteren.


Drie verschillende typen auto banden

Zomerbanden zijn gemaakt voor warm weer, met rubber dat extra grip biedt op droge wegen. Winterbanden hebben diepe groeven en speciaal rubber voor grip op sneeuw en ijs, maar zijn minder goed op droge wegen en slijten snel in warmte. All-season banden zijn een mix, geschikt voor gemiddelde omstandigheden het hele jaar door, maar bieden niet dezelfde prestaties als specifieke zomer- of winterbanden.

Zomerbanden

Goede prestaties en brandstofzuinigheid in de zomer.
verminderde grip bij regen en ongeschikt voor lage temperaturen.


Winterbanden.

Uitstekende grip en veiligheid tijdens winterse omstandigheden.
Minder goede prestaties op droge wegen.


All-season banden.

Weerbestendig
Verminderde grip onder extreme weersomstandigheden


Kan je in de zomer op winterbanden?

In tegenstelling tot zomerbanden presteren winterbanden optimaal bij koude temperaturen. Echter, in de zomer verliezen ze hun effectiviteit doordat het rubber te zacht wordt, wat leidt tot snellere slijtage en verminderde grip. Dit resulteert in langere remafstanden, verhoogd slipgevaar en potentieel gevaarlijke situaties op de weg.

Kan je in de winter op zomerbanden?

Een zomerband is ontworpen voor warm weer, waardoor hij bestand is tegen hoge temperaturen. Rijden met zomerbanden in de winter leidt tot snel slijtage en verminderde prestaties, omdat ze niet geschikt zijn voor koude temperaturen. Dit resulteert in verminderde grip, langere remafstanden en verhoogd risico op slippen, wat de veiligheid van zowel de bestuurder als andere weggebruikers in gevaar brengt.

Wanneer moet je wisselen?

Het blijft jaarlijks een uitdaging om het juiste moment te kiezen voor de overgang van winter- naar zomerbanden. Het weer is immers zo wisselvallig dat er geen vaste datum is voor deze wissel. Als leidraad kunt u het beste in november uw winterbanden monteren en weer terugkeren naar zomerbanden vanaf april. Bij ons kunt u gemakkelijk een afspraak maken voor de bandenwissel!