Wat kan je zelf aan je auto doen?
Inhoud

Wat kan je zelf aan je auto doen?

Sander
Door Sander in Tips & advies op 11 mei 2022
Auto's breng je regelmatig naar de garage voor onderhoud. Naast dat het soms aardig oploopt qua kosten, is het helemaal niet moeilijk om zelf een en ander aan onderhoud aan je auto zelf te doen. Je auto zelf repareren, ruitenwissers vervangen, olie verversen, krassen wegwerken — het kan allemaal zelf. En als je het ons vraagt: aan je auto klussen is ook gewoon leuk.

Olie verversen

Naast dat je auto altijd voldoende olie nodig heeft, heeft-ie ook goede olie nodig. En dat betekent dat je soms je olie moet vervangen — meestal na 10.000 tot 15.000 kilometer. Alle olie moet dan uit de motor druipen en het filter vervang je. Dit is hoe olie verversen gaat:
1. rij een klein rondje om het vuil in de olie mee te nemen en laat je motor afkoelen 
2. zet je auto vlak en laat de olie naar het laagste punt zakken 
3. krik als het nodig is de auto iets op aan de voorkant, dan kan je beter bij de aftapplug 
4. zet een opvangbak onder de tap, draai de plug eraf met een moer- of inbussleutel en laat de olie uit je motor stromen 
5. draai de plug terug met een nieuw ringetje — eventueel eerst insmeren met verse olie 
6. vervang ook het oliefilter door 'm uit de motor te draaien 
7. draai met je hand het nieuwe oliefilter vast en maak de aftapplug schoon — met een oude doek, want olie krijg je er niet uit 
8. vul de olietank door een trechter met verse olie 
9. je olie verversen is gelukt!

Bougies vervangen

Bougies gaan zo'n 25.000 kilometer mee. Zijn ze versleten of zie je breuken? Dan is er maar één oplossing: je bougies vervangen. Laat je motor eerst goed afkoelen voordat je aan de klus begint. Stap voor stap is dit hoe je je bougies vervangt.

1. Open de motorkap en vind de bougiekabels met de bougies. Vaak te herkennen aan een bundeltje kabels, maar het instructieboekje vertelt je de precieze locatie.
2. Maak rondom de bougies schoon, zodat er geen vuil in je motor komt.
3. Haal de bougiekabels los. Let op: elke kabel loopt naar een cilinder en in elke cilinder zit minimaal één bougie. De bougie blijft achter op de cilinder, want deze is erop geschroefd. Trek bij het loshalen aan de stekker op de bougie — niet aan de kabel. Zo voorkom je dat de kabel breekt. Tip: nummer de bougieskabels om ze na het controleren weer op de juiste plek terug te plaatsen.
4. Als alle kabels weg zijn, zie je de bougies in volle glorie. Om ze te vervangen, heb je een bougiesleutel nodig. Steek de bougiesleutel over de bougie heen en haal 'm voorzichtig uit de behuizing.
5. Tijd om de nieuwe bougies te monteren. Steek de bougie in de cilinderkop en draai 'm met de hand vast. Daarna pak je de bougiesleutel en draai je de bougie nog even aan. Niet te hard, want dan kan de bougie scheuren.
6. Plaats de bougiekabels weer terug, start je auto en geef een paar keer gas. Loopt de motor soepel? Dan heb je je bougies vervangen — met succes!

Ruitenwissers vervangen

Als je ruitenwissers herrie maken of strepen op je raam trekken, is het tijd ze te vervangen. Ruitenwissers zitten met een kleine clip vast aan de arm. Als je de ruitenwisser van de ruit tilt en het clipje indrukt, schuif je de wisser naar beneden tot je 'm eraf kan halen. Vervolgens monteer je het nieuwe wisserblad door precies hetzelfde te doen, maar dan in omgekeerde volgorde. Je schuift het wisserblad hoog totdat je een klik hoort en daarna plaats je de arm weer terug op de ruit. Let op: niet elke ruitenwisser past op elke arm. Bekijk goed welke je nodig hebt en lees bij twijfel over je ruitenwissers vervangen de gebruiksaanwijzing door of neem contact op met één van de Louwman vestigingen.

Luchtfilter vervangen

Automotoren zijn niet dol op stof, dus een luchtfilter voorkomt dat die deeltjes bij de motor komen. Die luchtfilters raken vervuild of verstopt en dan is het de hoogste tijd ze te vervangen. En dat is makkelijker dan je misschien denkt. Kijk in het instructieboekje van je auto waar het luchtfilter zit of bekijk een tutorial op YouTube. Het is vaak een plastic element dat je losschroeft of uittrekt. Soms is het nodig een deksel eraf te halen, dus houd een schroevendraaier bij de hand. Pak het oude luchtfilter eruit, maak de behuizing even schoon met een vochtige doek, laat het nieuwe luchtfilter erin glijden en schroef alles weer vast. Tada: je luchtfilter vervangen!

Krassen wegwerken

Een bezoekje aan de schadehersteller loopt soms al aardig in de papieren. En dat terwijl je krassen in de autolak ook zelf kan wegwerken — met huis-, tuin- en keukenmiddelen. Heb je kleine, oppervlakkige krasjes weg te werken? Probeer ze dan uit je lak te halen met… tandpasta! Doe een beetje tandpasta op een doekje en wrijf zachtjes over de kras. Poets het uit en doe precies hetzelfde nog een keer. Grote kans dat je het krasje vakkundig wegwerkt. Bonustip: als je toch met tandpasta in de weer bent, gebruik het dan meteen om je doffe koplampen weer glans te geven.

Werkt deze methode niet? Probeer het dan met WD-40. Spuit flink wat op de krasjes en de lak eromheen en wrijf het met een doek uit. Waarschijnlijk moet je dit een paar keer herhalen om de krasjes weg te werken.

Lees meer → echt goed auto-onderhoud: de 10 beste tips!

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media