Wat is het verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde?
Inhoud

Wat is het verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde?

Patricia
Door Patricia in Algemeen op 03 juni 2024
Zowel de dagwaarde als de inruilwaarde van je auto kunnen soms een verrassing zijn voor mensen, vooral als ze lager uitvallen dan verwacht. Maar wat houden deze termen eigenlijk in, en hoe verschillen ze van elkaar? Helderheid over deze begrippen is belangrijk vinden wij bij Louwman. Hier lees je alles wat je moet weten.

Wat is de dagwaarde?

De term "dagwaarde" wordt voornamelijk gebruikt door verzekeraars. Het is simpelweg het bedrag dat je auto op een bepaalde dag waard is. In de praktijk komt dit vaak neer op het bedrag dat je auto waard was voordat deze bijvoorbeeld gestolen werd of betrokken raakte bij een ongeluk. Verzekeraars gebruiken de dagwaarde onder andere om te bepalen of het de moeite waard is om een beschadigde auto te repareren en om de hoogte van een uitkering bij total loss of diefstal te bepalen.

Hoe wordt de dagwaarde bepaald?

De dagwaarde van een auto wordt in feite berekend door de nieuwwaarde van de auto af te trekken van de afschrijving. Deze afschrijving wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het merk en model van de auto, het aantal gereden kilometers, de algehele staat van de auto, het onderhoudsverleden en eventuele extra accessoires. Economische omstandigheden kunnen ook een rol spelen bij de bepaling van de dagwaarde. Over het algemeen geldt dat hoe ouder een auto is, hoe langzamer de dagwaarde daalt.

Is de dagwaarde hetzelfde als de vervangingswaarde en aanschafwaarde?

Nee, naast de dagwaarde hanteren verzekeraars nog twee andere termen die relevant zijn bij schade of diefstal:

Vervangingswaarde: dit is het bedrag dat nodig is om een vergelijkbare auto te kopen ter vervanging van jouw beschadigde of gestolen auto. Meestal ligt dit iets hoger dan de dagwaarde.
Aanschafwaarde: sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om bij total loss of diefstal hetzelfde bedrag terug te krijgen als waarvoor je de auto hebt aangeschaft, vooral als dit binnen een bepaalde periode na aanschaf is gebeurd.

Wat is inruilwaarde?

De inruilwaarde van een auto is het bedrag dat je krijgt wanneer je jouw auto inruilt voor een andere auto bij een dealer. Dit bedrag wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder merk, model, leeftijd, kilometerstand, staat van onderhoud en verkoopbaarheid van de auto.

Wat is het verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde?

Het belangrijkste verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde is dat de dagwaarde voornamelijk wordt gebruikt door verzekeraars om schade of diefstal te beoordelen, terwijl de inruilwaarde wordt gebruikt door dealers bij het inruilen van een auto voor een andere. Hoewel beide waardes gebaseerd zijn op verschillende factoren, kan de inruilwaarde soms hoger of lager uitvallen dan de dagwaarde, afhankelijk van de vraag en het aanbod op de markt.

Deze auto’s zijn relatief waardevast

Als je wilt dat je auto na verloop van tijd nog een aanzienlijke dagwaarde behoudt, zijn er bepaalde modellen die bekendstaan om hun goede restwaarde. Bij Louwman zien we vaak dat compacte modellen van populaire merken goed hun waarde behouden. Voorbeelden van auto's die relatief weinig afschrijven zijn onder andere:

- Dacia Duster
- Kia Picanto
- Mazda CX-5
- Suzuki Vitara
- Toyota RAV4 Hybrid
- Toyota Yaris Hybrid
- Volkswagen Golf
- Volkswagen Polo

Bij Louwman staan we altijd klaar om je te helpen en vragen te beantwoorden, zodat je de beste beslissingen kunt nemen voor jouw auto.