Vloeistof onder de auto: waar kan dat aan liggen en is dat erg?
Inhoud

Vloeistof onder de auto: waar kan dat aan liggen en is dat erg?

Sander
Door Sander in Tips & advies op 17 november 2022
Vrijwel iedere auto-eigenaar maakt het weleens mee: vloeistof onder de auto. Soms helder water, soms gaat het verder dan dat. Roze vloeistof onder de auto of je komt tot de conclusie: mijn auto lekt olie. Wat voor lekkage je auto heeft — hier zie je de drie meestvoorkomende oorzaken.

Oorzaak 1: auto lekt olie

Laat je auto lichtoranje tot donkerbruine vlekken achter op de grond? Dan is de kans groot dat je auto olie lekt. Afhankelijk van hoe je je auto onderhoudt, verschilt de kleur van de vloeistof op de grond. Als je auto olie lekt, dan ligt de vloeistof onder je motor. Kijk waar je motor zit en of dat in lijn is met de vloeistof onder de auto.

Oorzaak 2: er lekt koelvloeistof of antivriesvloeistof

Ligt er roze vloeistof onder je auto? Dan loopt er waarschijnlijk koelvloeistof uit je auto. De oorzaak? De radiator van je auto lekt — of een van de buizen. Het plasje onder je auto kan trouwens ook in andere kleuren voorkomen, zoals groen en rood. Is het een lek in de radiator, dan ruik je vaak een zoete geur.

Oorzaak 3: de airco lekt water

Deze lekkage is de beste die je auto kan hebben. Iedere auto mag altijd water verliezen. Zeker op een warme dag is het niet gek als je helder water onder je auto ziet. De airco lekt water, omdat het vocht opneemt uit de lucht. De airco filtert het vocht uit je auto en laat het onder je auto via een rubberen slang weglopen. Dat plasje helder water onder je auto is dus zo bedoeld en absoluut geen reden tot paniek.Je hebt de lekkage in je auto gevonden: en nu?

Je hebt de lekkage in je auto gevonden. Of, nou ja, je weet wat voor vloeistof er onder je auto ligt. Tijd om te ontdekken waar het lek precies zit. Daar heb je drie manieren voor.

1. Onderzoeken terwijl de motor vies is Heb je verstand van je automotor en heb je een idee van waar het lek zit? Dan kan je prima naar een vuile motor kijken en ontdekken of je auto op de plek die jij in gedachten had vloeistof verliest.

2. Kijken naar een gereinigde motor Weet je niet waar je kijken moet? Maak dan eerst de motor schoon. Doe dit niet met een hogedrukspuit, maar koop speciale reinigingsmiddelen of laat 'm schoonmaken door een expert. Laat de motor lopen en kijk waar het vies wordt: daar zit de lekkage in je auto.

3. Gebruik contrastmiddel Een praktische en goedkope oplossing. Giet contrastvloeistof in de opening voor de olie of in het expansievat van de koeling. Laat de motor een paar minuten draaien en verlicht de motorruimte. De lekkende contrastvloeistof licht nu op en laat jou zien waar het lek zit.

Verhelp lekkage in je auto altijd

Tenzij er helder water onder je auto ligt, is het noodzaak om in te grijpen. Lekke slangen vervang je, want met bijvoorbeeld tape afplakken is letterlijk en figuurlijk een tijdelijke pleister op de wond. Is het de radiator in je auto die roze vloeistof lekt? Dan is het een kwestie van de radiator of waterpomp vervangen. Lekt je auto olie? Dan kan je wat tijd rekken met rubberen afdichtingen, maar ontkom je er niet aan om na verloop van tijd het lekkende onderdeel te (laten) vervangen.

Lees meer → echt goed auto-onderhoud: de 10 beste tips!, wat kan je zelf aan je auto doen?

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media