Met deze tips haal je nog meer uit de verkoop van je auto
Inhoud

Met deze tips haal je nog meer uit de verkoop van je auto

Sander
Door Sander in Tips & advies op 14 januari 2023
'Hoe verkoop ik mijn auto' intikken in de zoekbalk van Google is vaak het eerste stapje naar het daadwerkelijk verkopen van je auto. Voor sommigen een emotionele gebeurtenis, anderen willen gewoon zo snel mogelijk van hun bolide af. Omdat je een nieuwer model wil, je eigenlijk nog te weinig rijdt om deze auto te houden of omdat je een auto van de zaak krijgt. Hoe dan ook, je wil je auto verkopen. Tips om het meeste uit de verkoop te halen, vind je hier.

Je auto verkopen als particulier: tips voor een soepele gang van zaken

Je auto verkopen — tips voor een soepele gang van zaken zijn vaak erg welkom. Als je zelf je auto gaat verkopen, is er veel om rekening mee te houden. Waar doe je dat? Hoe kom je bij een goede prijs? Wanneer is het beste moment?

1. Zorg dat je auto er goed uitziet

Het oog wil ook wat, naast dat de auto goed rijdt. Zorg dus dat je auto er goed uitziet: in ieder geval schoon en opgeruimd. Wil je het helemaal goed aanpakken, laat dan je auto voor zo'n €150 verkoopklaar maken door een poetser. Heb je daar geen budget voor (over), maak je auto dan zelf schoon met een goede autoshampoo en eventueel wax. Vergeet ook het deel onder de motorkap niet.

2. Geef de (potentiële) koper zekerheid

Een (aantoonbaar) goed onderhouden auto levert meer op dan een wagen die niet zo veel professionele aandacht kreeg. Wees eerlijk over wat er aan de auto gedaan is en laat alle onderhoudsgegevens en andere papieren van je auto zien. Controleer voor de verkoop ook hoe lang de APK nog geldig is: als je APK bijna afloopt is het wellicht de investering waard om deze vóór de verkoop nog te laten verlengen. Een versgekeurde auto is namelijk sneller verkocht dan een bolide die op korte termijn gekeurd moet worden. Wil je de potentiële koper maximale zekerheid en een goed gevoel geven? Zorg dan voor…
 • het ingevulde onderhoudsboekje
 • facturen van reparaties en controles
 • een tellerrapport van RDW om aan te tonen dat er niet gesjoemeld is met het aantal kilometers
 • je legitimatie en kentekenbewijzen (deel 1A, 1B en deel 2) bij de hand

3. Maak een pakkende advertentie

Er staan heel wat auto's te koop, dus als je geen heel unieke bolide verkoopt, is het zaak om op te vallen met je advertentie. Let dus hierop bij het schrijven van je teksten:
 • een opvallende titel
 • duidelijke foto's
 • licht positieve dingen uit: vernieuwde APK, groot onderhoud dat je onlangs hebt laten uitvoeren, unieke opties of accessoires

4. Maak duidelijke foto's

Besluit je zelf je auto te verkopen, dan is het slim duidelijke foto's te maken. En genoeg foto's: van alle zijdes en natuurlijk de binnenkant. Haal alle overbodige spullen uit je wagen en zorg dat-ie er schoon uitziet. De foto's maak je voor het eerlijkste en beste beeld buiten, in daglicht, voor een rustige achtergrond. Heeft je auto iets bijzonders, zoals luxe bekleding, een exclusieve uitlaat of bijzondere velgen? Laat het zien! Hetzelfde geldt voor de kofferbak, je dashboard en de tellers — met kilometerstand.

Zorg er ook voor dat de knoppen van opties als airconditioning of stoelverwarming zijn ingeschakeld, zo vallen ze extra op.

Heb je schade? Verstop het niet, maar laat het eerlijk zien. Het is zonde van ieders tijd als de verkoop stukloopt door een deukje dat niet zo erg is, maar dat de potentiële koper is gaan twijfelen doordat jij het verzweeg.

5. Vraag een eerlijke prijs

Je prijs kiezen doe je op gevoel en met een achterliggende gedachte. Als je een torenhoge prijs rekent, is er waarschijnlijk maar weinig animo. Een te lage prijs kan potentiële kopers ook wegjagen, want "zo goedkoop, dat kan nooit goed zijn". De juiste verkoopprijs bepaal je bijvoorbeeld door…
 • vergelijken met vergelijkbare auto's
 • een betaalde taxatie
 • een online waardebepaling via bepaalde online platformen
Houd er bij het bepalen van je prijs rekening mee dat je bij het verkoopgesprek nog onderhandelt en dat je dus onder de prijs bij je advertentie uitkomt.

6. Bereid je goed voor op het verkoopgesprek

Reageert iemand op je auto en komt-ie eerdaags kijken? Bereid je dan goed voor op het verkoopgesprek. Dat geeft jou en de potentiële koper een goed gevoel. Bereid voor:
 • het bedrag dat je minimaal wil krijgen
 • antwoorden op vragen die de potentiële koper kan hebben
 • leg alle benodigde papieren en onderhoudsboekje klaar
 • controleer je auto: is-ie schoon en netjes?
 • weet je de datum van de APK?

Wanneer je auto verkopen?

Wanneer je auto verkopen het beste moment is? Dat hangt van een aantal dingen af. Over het algemeen levert je auto verkopen het meeste op als je dat doet tussen maart en juni. Je kan je voorstellen dat een cabrio meer oplevert in de zomer dan hartje winter. Dan kijk je nog naar de leeftijd van je auto: zo snel mogelijk verkopen, na 4-5 jaar of als-ie volledig is afgeschreven.

Kreeg je bij de aankoop van je nieuwe wagen een flinke korting, dan kan snel verkopen interessant zijn. Na vier tot vijf jaar is je auto — afhankelijk van het merk en het type — zo'n 50 procent in waarde gedaald. Ook is de kans wat groter dat je auto mankementen krijgt en staan er onderhoudskosten voor de deur. Wil je dat niet, dan kan je de auto verkopen.

Geniet je nog zo van je wagen, verkoop hem dan zo laat mogelijk. Als je auto al helemaal afgeschreven is, bijvoorbeeld. Zeker de grotere en duurdere wagens zijn tweedehands — zelfs met een hoge kilometerstand — heel erg gewild en daardoor voor een mooie prijs te verkopen.

"Waar kan ik mijn auto verkopen?"

Nog een veelgestelde vraag: “waar kan ik mijn auto verkopen?”. Sommige mensen kiezen voor het ouderwetse briefje achter de ruit, anderen ruilen de auto in en nog een optie is het online verkopen van de auto. Wat voor jou het beste verkoopkanaal is, hangt af van je situatie. Wil je meteen een andere auto ervoor terug, dan kan inruil een prima optie zijn. Levert niet altijd het hoogste bedrag op, maar het is wel erg makkelijk. Zelf je auto verkopen brengt meestal wel het meeste geld in het laatje, maar het betekent ook dat je er meer energie in stopt: foto's maken, advertentie schrijven en (betaald) plaatsen, aanwezig zijn bij bezichtigingen en proefritten.

Er bestaan ook veilingsites waar je gegevens over je auto invult en vrij vlot een bod krijgt. Ben je blij met het bod, dan breng je je auto naar een inleverpunt waar ze je bolide controleren. Keuren zij hem goed, dan heb je al binnen een paar dagen het geld op je rekening.

  Taxatie aanvraag

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media