De regels omtrent winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk
Inhoud

De regels omtrent winterbanden en sneeuwkettingen in Oostenrijk

Sander
Door Sander in Winter op 11 mei 2022
In de winter met de auto naar Oostenrijk? Denk dan niet alleen aan je ski's en snowboots, maar ook aan je winterbanden. 'Zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk?' is een vraag die we vaker horen. Ja, ze zijn daar verplicht. Alles wat je moet weten over winterbanden en Oostenrijk lees je hier.

Winterbanden Oostenrijk: vaste periode verplicht

In Oostenrijk ben je verplicht om tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Rijd je buiten deze periode de bergen in? Ook dan kan het verplicht zijn om winterbanden te gebruiken. Als dat het geval is, is het aangegeven met een bord. De verplichting geldt voor iedereen — dus ook voor auto's met een Nederlands kenteken. Wat 'winterse omstandigheden' precies zijn? Een weg die deels of helemaal bedekt is met sneeuw, sneeuwmodder of ijs.

Goed om te weten: als de weg (bijna) helemaal bedekt is met een ijzel- of sneeuwlaag, is het ook toegestaan sneeuwkettingen te monteren op zomerbanden op in ieder geval aangedreven wielen. Dat mag dus in plaats van winterbanden. Let er altijd op dat je het wegdek niet beschadigt en houd er rekening mee dat dat betekent dat je de snelweg niet op kan. Maar valt er alleen lichte sneeuw of ligt er sneeuwmodder, dan is het verboden om met sneeuwkettingen en zomerbanden te rijden — dan zijn winterbanden echt verplicht.

Minimaal profiel winterbanden Oostenrijk en andere eisen

Ook in Oostenrijk zijn ze scherp op het minimale profiel van winterbanden. En dat is lang niet alles waar ze op letten. Op een rijtje waar je rekening mee houdt als je met winterbanden Oostenrijk in rijdt:
 • als minimaal profiel voor winterbanden houdt Oostenrijk voor radiaalbanden 4 mm aan, voor diagonaalbanden 5 mm. Rijd je op banden met een minder diep profiel, dan zien de Oostenrijkers dat als zomerbanden — zelfs als op de banden de aanduiding M+S staat
 • winterbanden zijn verplicht op alle wielen (maar dat geldt niet voor een eventuele aanhanger)

Allseasonbanden of allweatherbanden in Oostenrijk ook goed?

Winterbanden of mag je ook met allseasonbanden of allweatherbanden Oostenrijk in? Ja, dat mag. Allweather of allseasonbanden gelden in Oostenrijk als winterband als ze de aanduiding M+S en een alpine-symbool hebben. Zonder die opschriften is het geen geldige winterband en loop je het risico op boetes.

Zonder winterbanden Oostenrijk in: boete mogelijk

Voldoe je als bestuurder niet aan de verplichting van winterbanden in Oostenrijk? Dan riskeer je een boete van €35 tot €5.000. Daarnaast kent Oostenrijk een omgekeerde bewijsplicht als het gaat om de winterbanden. Dat betekent dat als jij als bestuurder van een wagen zonder winterbanden — in de winter — betrokken raakt bij een ongeval, jij bij voorbaat schuldig bent. Lukt het jou je onschuld aan te tonen, dan ben je nog niet verlost van het gedoe: je kan problemen krijgen bij het claimen van de schade bij verzekeraars en dat leidt soms zelfs tot inbeslagname van je auto.

Wat is er naast winterbanden verplicht in Oostenrijk?

Wintersportuitrusting: check. Winterbanden: check. En er is meer om te controleren als je naar dit mooie land rijdt. Je bent namelijk verplicht een aantal dingen mee te nemen. Zoals:
 • een gevarendriehoek
 • een veiligheidsvest
 • een verbanddoos
 • een vignet: op de Autobahnen en Schnellstrassen in Oostenrijk is een tolvignet verplicht voor voertuigen met een toegestane maximummassa (dit vind je op het kentekenbewijs) tot en met 3500 kg

Sneeuwkettingen verplicht Oostenrijk

Een sneeuwketting is in Oostenrijk alleen verplicht als een rond, blauw bord met een witte autoband met een sneeuwketting dat aangeeft én de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Hier houd je rekening mee als je sneeuwkettingen in Oostenrijk gebruikt:
 • sneeuwkettingen zijn verplicht als een rond, blauw bord met een witte autoband en een sneeuwketting dat aangeeft én de weg bedekt is met sneeuw of ijs
 • je bent verplicht sneeuwkettingen te monteren — dat geldt ook voor auto's met winterbanden of spijkerbanden, tenzij een onderbord anders aangeeft
 • je mag sneeuwkettingen alleen gebruiken op wegen die (bijna) helemaal bedekt zijn met sneeuw of ijs (om schade aan wegen te voorkomen)
 • als je sneeuwkettingen gebruikt, moet je ze in elk geval op de aangedreven wielen monteren
 • als je met sneeuwkettingen rijdt, geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur of zelfs lager als de gebruiksaanwijzing van de sneeuwkettingen dat aangeeft
 • je sneeuwkettingen moeten voldoen aan de Oostenrijkse norm (ÖNORM V5117) en/of zijn goedgekeurd van de EU wegdragen
 • in gebieden waar een bord de sneeuwkettingen verplicht (meestal de bergen), is het niet toegestaan om sneeuwsokken van textiel of andere wegrijhulpen als alternatief te gebruiken

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media