Profiel winterbanden: alles wat je moet weten
Inhoud

Profiel winterbanden: alles wat je moet weten

Sander
Door Sander in Winter op 11 mei 2022
'Hoeveel profiel moet een winterband hebben?' is een vraag die we vaak horen als Koning Winter voor de deur staat. Sommigen halen de winterbanden uit de stalling, anderen zijn benieuwd of ze met de huidige banden door de APK komen en weer iemand anders is op zoek naar goede, gebruikte exemplaren om de prijs van winterbanden te drukken.

Waarom is het profiel bij winterbanden zo belangrijk?

Winterbanden hebben een dieper profiel dan zomerbanden. De profieldiepte van een winterband is bij een nieuwe band zo'n 9 millimeter. Het profiel van beide banden is anders: de winterbanden hebben inkepingen in de profielblokken. Zowel het profiel als de diepte zijn belangrijk, want dit zorgt voor het contact tussen je auto en het wegdek — en dus ook voor grip en stabiliteit. Met onvoldoende profiel is de kans op een klapband groter en voeren je wielen water minder goed af, waardoor aquaplaning op de loer ligt.

Merk je het tijdens het rijden als de profieldiepte van de winterbanden niet goed is? Ja, dat merk je. Je hebt minder grip op de weg, waardoor het voelt alsof je minder controle hebt over je wagen. Heb je het idee dat je remweg ook langer is? Dan is je bandenprofiel afgenomen.

Geadviseerde minimale profieldiepte winterbanden

De wet schrijft een minimum profiel van winterbanden voor van 1,6 millimeter. Maar… voor je eigen veiligheid is het vervangen van de winterbanden al dringend aangeraden bij een profieldiepte van minder dan 4 mm. Veel winterbanden verliezen bij een profieldiepte onder de 4 millimeter de winterse eigenschappen. In sommige landen is minimaal 4 mm vereist, maar in Nederland loop je pas het risico op een bekeuring bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter. De bekeuring is €500 voor alle banden of zo'n €150 per band. Let op: krijg je controle, dan kijkt de agent naar de plek met de minste diepte.

Hoe meet je de profieldiepte van winterbanden?

Tegenwoordig zijn winterbanden voorzien van de Tread Wear Indicator (TWI) — in de volksmond de 'bandenslijtage-indicator'. Dit is een blokje rubber van precies 1,6 mm in de hoofdgroeven van de banden. Als dit blokje slijt, dan weet je dat je banden niet meer voldoen aan de wettelijke norm. Hoewel je met een profieldiepte van 1,6 mm niet in overtreding bent én door de APK komt, raden we je aan de banden eerder te vervangen. Profieldiepte is ook te meten met een bandenprofielmeter. Grote kans dat je die niet hebt liggen, dus daarom tippen we je deze handige truc. Pak een 2-euromunt en rol 'm door het profiel — op meerdere plekken. De zilverkleurige buitenrand mag niet buiten de groef steken. Is dit wel het geval, laat je banden dan controleren bij een specialist.

profiel winterbanden tread wear indicator

Tip om profieldiepte van de winterbanden niet te snel te laten slijten

Controleer regelmatig — eens per maand — de bandenspanning en zorg dat-ie op orde is. Laat je de winterbanden onder je auto zetten? Vraag dan na of uitlijnen of uitbalanceren nodig is. En goed om te weten: bij harder rijden, optrekken en remmen slijten je banden sneller. Wissel je winterbanden ook weer om voor de zomervariant als de temperatuur boven de 7 graden komt, want bij warmer weer slijten winterwielen sneller.

Lees meer → wanneer moeten de winterbanden eronder, maak je auto winterklaar en kosten winterbanden

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media