Echt goed auto-onderhoud: de 10 beste tips!
Inhoud

Echt goed auto-onderhoud: de 10 beste tips!

Sander
Door Sander in Tips & advies op 11 mei 2022
Je auto goed onderhouden: hoe doe je dat? Je kan een hoop zelf doen, naast de onderhoudsbeurt van je auto, om de levensduur te verlengen. Sterker nog: goed auto-onderhoud is helemaal niet ingewikkeld en hoeft al helemaal niet duur te zijn.

1. Haal je voet van de koppeling

Wat veel mensen (onbewust) doen: met de voet op de koppeling rijden en de koppeling ingedrukt houden als we staan te wachten op groen licht. De koppeling slijt veel sneller en dat is totaal onnodig.

2. Zet je auto in de garage

Heb je een garage, maar staat-ie vol met fietsen, de grasmaaier en de spullen voor kerst? Dan is het slim eens op te ruimen en de auto toch overdekt te stallen. Zo voorkom je dat de auto roest, krijgt de zon geen kans je interieur te verbleken en wordt het dashboard niet te heet in de zomer.

3. Geef af en toe goed gas

Roetfilters doen hun werk en dat betekent dat ze ook weleens verstopt raken. Draai dus regelmatig flink wat toeren, want dan brand je het filter schoon. Dit geldt voor diesel, maar voor benzine-auto's is het ook een goed idee om te zorgen dat residuen niet op de motor komen. Klein onderhoud dat ook nog eens heel leuk is. Zorg er wel voor dat de motor eerst op temperatuur is.

4. Rijd weinig superkorte stukken

De motor heeft vijf minuten nodig om echt lekker te draaien. Die korte tijd is de slijtage bij de koude motor het heftigst. Pak dus voor korte afstanden de fiets, want anders is het echt een slijtageslag voor je bolide.

5. Tank op tijd

Altijd doorrijden tot het lampje brandt? Dan loop je het risico dat je het brandstofsysteem beschadigt. Sediment dat op de bodem van de tank ligt, krijgt dan de kans de pomp, het filter en mogelijk zelfs de injectoren te verstoppen. Dat wil je voorkomen.

6. Start je auto in zijn vrij

Start je auto niet in de eerste versnelling, want die ingetrapte koppeling zorgt voor extra belasting van de startmotor. En aangezien je je auto waarschijnlijk erg regelmatig start, is dat zonde.

7. Denk om je lak

Vogelpoep of ander vuil op je lak? Vogelpoep brandt er al snel in, dus dat haal je het beste snel weg. Ook van andere viezigheid wil je af, want roest heeft meer vat op vieze auto's. Oh, en steenslag? Roest kan hier ongehinderd zijn gang gaan en laat binnen een paar jaar een rottend gat achter. Wees er snel bij en stip steenslag aan met een lakstift.

8. Gebruik de juiste olie voor een langere levensduur van je auto

Schone olie helpt de levensduur van je auto verlengen. Gebruik synthetische olie, ververs het en zorg dat er altijd voldoende olie in zit. Houd je aan een onderhoudsschema voor je auto door regelmatig klein onderhoud te doen.

9. Controleer je bandenspanning regelmatig

Niet alleen verbruik je meer brandstof als je banden niet de juiste spanning hebben; je motor werkt ook harder. Wederom onnodig, dus zorg voor de goede bandenspanning. Slijten je banden ook nog het minst.

10. Breng je auto weg voor een onderhoudsbeurt

De laatste, maar zeker niet de minste tip voor onderhoud van je auto: geef 'm regelmatig een onderhoudsbeurt. Bij een onderhoudsbeurt van auto’s controleren wij luchtfilters, koelslangen, brandstofleidingen, lampen, olie, waterpomp en eventuele v-snaren of kettingen rondom de motor.


Plan een onderhoudsbeurt

Lees meer → wat kan je zelf aan je auto doen?

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media