Dit zijn de meest zuinige auto's van 2021
Inhoud

Dit zijn de meest zuinige auto's van 2021

Sander
Door Sander in Rankings op 11 mei 2022
Zuinig rijden is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Onder andere door de hoge brandstofprijzen en de invloed op het milieu. Maar welke auto's zijn nou echt zuinig? Wanneer is een auto zuinig te noemen? En welke auto's staan in onze top 10 van zuinige auto's?

Wanneer is een auto zuinig?

Een auto is zuinig als-ie zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Dat hangt deels af van hoe de auto gebouwd is, maar je hebt daar zelf ook invloed op. Je maakt een auto minder zuinig als je met te zachte banden rijdt, als je voor meer weerstand zorgt met bijvoorbeeld een skibox op het dak of als je de auto niet goed laat onderhouden. Over het algemeen zijn kleine auto's ook de zuinigste auto's. Want: ze zijn licht en compact en hebben minder brandstof nodig om vooruit te komen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen zuinige gezinsauto's bestaan.

Gemiddeld verbruik auto per 100 kilometer

Een goede maatstaf om te bekijken of een auto zuinig is, is het gemiddelde verbruik in liters per 100 kilometer. In 2017 verbruikte een gemiddelde, kleine benzinebolide 6,5 liter per 100 kilometer. In 2010 was dat nog 7,7 liter per 100 kilometer. Hoewel fabrikanten een gemiddelde verbruik per 100 kilometer opgeven, komt dat vaak niet overeen met het werkelijke verbruik.

Lees ook → 10 tips om zuiniger te rijden

Betrouwbare zuinige auto's: de top 10

Om je alvast op weg te helpen bij het vinden van de zuinigste auto, vind je hier een lijstje met bolides. Van een kleine auto tot een zuinige gezinsauto. En van een zuinige benzineauto tot een spaarzame diesel.
  • Kia Picanto — een op alle vlakken betaalbare bolide
  • Suzuki Baleno — een kleine, zuinige auto die het ook heel leuk doet als gezinsauto
  • Suzuki Celerio — een van de zuinigste benzineauto's (die zelfs nieuw ook nog eens heel betaalbaar is), met een gemiddeld verbruik van 1 op 21
  • Suzuki Ignis — een opvallende auto: opvallend goed, opvallend zuinig en opvallend comfortabel
  • Toyota Corolla — misschien wel de betrouwbaarste zuinige hybride auto, met uitmuntende rijeigenschappen
  • Peugeot 3008 — een zuinige gezinsauto is deze SUV met recht, ook verkrijgbaar met efficiënte dieselmotor
  • Peugeot 107 — een van de zuinigste stadsauto’s
  • Lexus CT200h — een luxe, zuinige en hybride auto
  • Kia Niro — een hoge instap, hybride, zuinig en zelfs volledig elektrisch te rijden
  • Toyota Prius — misschien wel de bekendste, zuinige hybride auto

Zuinigste dieselauto vs zuinigste benzineauto

Hoewel elektrisch rijden in opkomst is, kiezen veel mensen nog voor diesel of benzine. Maar wat is nou de slimste keuze? Dat hangt af van hoeveel je rijdt. Want hoewel een zuinige dieselauto absoluut het goedkoopst is aan de pomp, is de bolide op sommige vlakken juist prijziger. Beslissen wat voor jou het gunstigst is? Bereken dan het omslagpunt als volgt: (12 maanden x wegenbelasting) + (kilometers / verbruik) x brandstofprijs. Nu heb je je kosten per jaar. Doe dit voor zowel diesel als benzine en je weet wat voor jou goedkoper is.

Op zoek naar een zuinige auto?

Bij Louwman staan de deuren wagenwijd open voor de aankoop van een zuinige auto. Gloednieuw of een zuinige occasion — het is maar net wat je wil. We helpen je graag op weg bij het vinden van een betrouwbare, zuinige auto. Kom je langs in één van onze vestigingen? Of bekijk alvast een deel ons aanbod zuinige auto's online.

Ontdek het aanbod

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media