Kosten winterbanden: wat is de gemiddelde prijs en is goedkoop duurkoop?
Inhoud

Kosten winterbanden: wat is de gemiddelde prijs en is goedkoop duurkoop?

Sander
Door Sander in Winter op 11 mei 2022
Winterbanden kopen gaat niet over een nacht ijs. Je wil weten welke winterbanden veilig zijn, waar je op moet letten bij de wissel en niet onbelangrijk: wat kosten winterbanden? Zijn goedkope banden de moeite waard of is het beter gebruikte premium-banden te kopen?

Wat kosten winterbanden?

Voor veel mensen is de prijs van winterbanden een argument om ze niet te kopen. Toegegeven: ze zijn ook daadwerkelijk duurder dan zomerbanden. Toch raden we je aan om winterbanden te kopen, omdat het echt veiliger rijdt. De prijzen van winterbanden verschillen. Winterbanden beginnen bij zo'n €70 per band. Gemiddeld betaal je voor een set winterbanden tussen de €300 en €600. Koop je een set (stalen) velgen bij je winterbanden? Dan lopen de kosten op tot gemiddeld €900.

Prijs winterbanden drukken: gebruikte banden kopen

Nieuwe winterbanden kopen, dat is best wel een uitgave. Daarom kiezen sommige mensen voor allseasonbanden of rijden ze het hele jaar op zomerbanden. Wil je toch graag winterbanden en niet de hoofdprijs betalen? Dan is het een optie om goedkopere winterbanden te kopen: de gebruikte varianten. Tweedehands banden koop je bij autogarages, bandenspeciaalzaken of van een particulier. Verdiep je er goed in en zorg dat je weet welke maat banden je nodig hebt, wat je budget is en of de combinatie van velgen en winterbanden wel klopt. Controleer altijd de kwaliteit: een versleten winterband met slecht profiel is gevaarlijk. De wet schrijft minimaal 1,6 mm profieldiepte voor, maar als je daar dichtbij zit, begin je volgend jaar opnieuw aan je zoektocht naar goedkope winterbanden.

Goedkope winterbanden

'Goedkoop is duurkoop', hoor je vaak. Toch zijn niet alle goedkope winterbanden per definitie slecht. Let wel op wat je koopt. Ons advies (gebaseerd op verschillende winterbandentests): wees voorzichtig met het allergoedkoopste segment winterbanden. De B-merken zijn niet veel duurder, maar wél echt beter. Over het algemeen geldt ook dat budgetbanden bedoeld zijn voor de kleine stadsauto — prima voor automobilisten met een rustige rijstijl, voornamelijk door de stad en weinig kilometers per jaar.

Goed om je te realiseren: met winterbanden bespaar je op brandstofkosten en het is daadwerkelijk veiliger, waardoor je met een goede set de kans op schade door gladheid verkleint.

Winterbanden kosten meer dan alleen de band zelf

Als je de winterbanden koopt, ben je er nog niet helemaal. Koop je alleen de winterbanden, dan is het aan te raden er velgen bij te kopen. Met extra velgen loop je minder kans op schade aan je banden en velgen, omdat de banden niet telkens gedemonteerd hoeven te worden. Meer voordelen: de bandenwissel is sneller mét velg — en daardoor goedkoper — en een extra set banden met velg is zeker een meerwaarde als je je auto verkoopt.

Thuis geen ruimte om de zomerbanden te bewaren? Sommige garages, maar ook speciale bandenopslagplaatsen, bewaren tegen betaling jouw banden. De kosten van winterbanden opslaan variëren nogal, maar houd rekening met 50 tot 80 euro per jaar. Goed om te weten: je banden zijn dan ook verzekerd tegen brand en diefstal.

Bandenopslag bij Louwman
Je winterbanden eronder laten zetten? Ook daar betaal je voor. De prijs voor winterbanden wisselen hangt af van wat er precies moet gebeuren. De zomerbanden verwisselen door winterbanden op velg? Dat kost zo'n €25 tot €30 per set. Heb je geen extra set velgen? Dan loopt de prijs op. Wil je de auto ook laten uitlijnen voor maximaal rijcomfort? Dan betaal je al gauw €100 voor de wissel van de winterbanden en het uitbalanceren.

Plan je bandenwissel

Lees meer → wanneer moeten de winterbanden eronder, profiel winterbanden en maak je auto winterklaar

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media