De veiligste bedrijfswagens van dit moment
Inhoud

De veiligste bedrijfswagens van dit moment

Patricia
Door Patricia in Tips & advies op 03 juni 2024

Veiligheid is een topprioriteit bij het kiezen van bedrijfswagens, vooral gezien de toenemende verkeersdrukte en complexiteit op de wegen. In deze zoektocht naar veiligheid spelen geavanceerde technologische snufjes een cruciale rol. In deze tekst nemen we een diepgaande duik in de wereld van veilige bedrijfswagens, waarbij we specifiek kijken naar enkele topmodellen op de markt. Van de Ford Transit tot de Mercedes-Benz Sprinter, de Mercedes-Benz Vito, de Renault Trafic en de VW Transporter, ontdek wat deze voertuigen te bieden hebben op het gebied van veiligheidsvoorzieningen.


Deze veilige snufjes kan je verwachten 

Moderne bedrijfswagens zijn uitgerust met een arsenaal aan geavanceerde veiligheidstechnologieën. Een van de meest indrukwekkende kenmerken is het autonome noodremsysteem (AEB), dat Forward Collision Warning (FCW) omvat. Dit systeem maakt gebruik van camera-radar fusie en heeft bewezen uitstekend te presteren bij het vermijden van botsingen in verschillende scenario's. Het identificeert niet alleen andere voertuigen maar scoort ook hoog in het detecteren van kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers en fietsers.

Een ander opvallend kenmerk is het Lane Keeping System, dat de rijbaan van het voertuig corrigeert als het dreigt af te wijken. Het reageert op verschillende soorten rijbaanmarkeringen en biedt extra bescherming in kritieke situaties. Sommige modellen bieden zelfs een blindspot systeem aan als optionele toevoeging. Bovendien is snelheidsbeheer geoptimaliseerd met systemen die de lokale snelheidslimiet identificeren en deze informatie aan zowel de bestuurder als de snelheidsbegrenzer verstrekken. Een handige toevoeging is de bestuurders staatmonitor, die vermoeidheids- of verslechterd rijgedrag herkent en de bestuurder adviseert om te rusten.


Dit zijn de veiligste bedrijfsauto’s op een rij

Veiligheid staat voorop bij het kiezen van bedrijfsauto's, en de moderne voertuigen gaan verder dan de standaardnormen. Van autonome noodremsystemen tot geavanceerde waarschuwingssystemen, deze top 5 bedrijfsauto's bieden een indrukwekkende reeks veiligheidsvoorzieningen. Laten we elk model bekijken en ontdekken waarom ze tot de veiligste op de markt behoren.


1. Ford Transit Courier

2. Mercedes-Benz Sprinter

3. Mercedes-Benz Vito

4. Renault Trafic

5. VW Transporter

Ford Transit Courier - Veiligheid in Zijn Genen

De Ford Transit Courier, een ware koploper in veiligheid, onderscheidt zich met zijn standaard Autonomous Emergency Braking (AEB) systeem en Forward Collision Warning (FCW). Uitgerust met camera-radarfusie presteert dit systeem uitmuntend in bijna alle testscenario's, vooral bij het vermijden van botsingen met langzamere of stilstaande voertuigen. Het Lane Keeping System corrigeert subtiel de rijbaan en is een levensreddende toevoeging in kritieke situaties. Een optioneel Blindspot Monitoring System voegt nog een extra laag bescherming toe. Met deze functies, samen met snelheidslimietinformatie en -beheer, behaalt de Transit Courier moeiteloos de Platinum rating van Euro NCAP, wat het tot een topkeuze maakt voor wie veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.


Mercedes-Benz Sprinter - Vooruitstrevende Veiligheid

De Mercedes-Benz Sprinter excelleert met zijn optionele AEB-systeem, dat zich bewezen heeft bij diverse snelheden en omstandigheden. Dit systeem, inclusief Forward Collision Warning, toont uitstekende prestaties bij naderende voertuigen, zowel stilstaand als langzamer bewegend. Het Lane Support System voegt een extra veiligheidsdimensie toe met waarschuwingen en actieve assistentie bij het verlaten van de rijbaan. De combinatie van deze technologieën, samen met snelheidslimietinformatie en -beheer, plaatst de Sprinter in de voorhoede van veiligheid. Euro NCAP beloont dit model terecht met lovenswaardige beoordelingen, waardoor het een betrouwbare keuze is voor wie geavanceerde veiligheid eist.

Mercedes-Benz Vito - Robuuste Bescherming


De Mercedes-Benz Vito biedt optioneel een radar-only AEB-systeem en FCW, wat goed presteert bij lagere snelheden en rechtlijnige doelen. Echter, bij hogere snelheden en grotere afwijkingen vertoont het systeem uitdagingen. Het Lane Support System voldoet aan de eisen van Euro NCAP voor rijbaanwaarschuwing, maar rijbaanassistentie ontbreekt. De combinatie van snelheidsbegrenzer, snelheidslimietinformatie, en standaard seatbelt reminder maken de Vito een degelijke keuze, maar potentiele kopers moeten aandacht besteden aan de systeembeperkingen die naar voren kwamen tijdens de tests.

Renault Trafic - Facelift en Verbeterde Veiligheid

De Renault Trafic onderging een grondige facelift in 2021, waarbij verbeterde veiligheidsvoorzieningen werden geïntroduceerd. Het AEB-systeem scoort marginaal tegenover stilstaande voertuigen, maar de symmetrische prestaties en nieuwe Lane Departure Warning maken het een verbeterde keuze. Snelheidsbeheer, met een optionele snelheidsbegrenzer en snelheidslimietinformatie, voegen extra bescherming toe. Een standaard seatbelt reminder versterkt de veiligheidsstandaarden van de Trafic. Hoewel het niet zonder gebreken is, vertegenwoordigt de facelift een positieve stap voorwaarts in de veiligheidsprestaties van de Renault Trafic.


VW Transporter - Krachtige Veiligheidsfuncties


De VW Transporter, afhankelijk van het land, biedt autonoom noodremsysteem (AEB) als standaard of als optie. Dit systeem, met Forward Collision Warning, presteert goed bij het naderen van achterliggende voertuigen, vooral wanneer ze stilstaan of langzamer bewegen. Het Lane Support System voegt extra bescherming toe, met zowel Lane Departure Warning als Lane Keep Assist die goed reageren op diverse rijbaanmarkeringen. Snelheidslimietinformatie, een standaard bestuurdersstoelbeltreminder, en een driver monitoring system maken de Transporter tot een solide keuze voor wie hoogwaardige veiligheidsvoorzieningen zoekt. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de variabiliteit in AEB-standaarduitrusting afhankelijk van de regio.

Kies voor een veilige bedrijfswagen.

Bij het overwegen van een bedrijfsauto is het van cruciaal belang om te investeren in voertuigen die voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen. De beschikbare technologieën, zoals AEB, FCW, Lane Keeping System en Lane Departure Warning, dragen bij aan het verminderen van ongevallen en het beschermen van zowel bestuurders als andere weggebruikers. Kies voor veiligheid, kies voor een bedrijfswagen die is uitgerust met geavanceerde en betrouwbare veiligheidsfuncties.