Automaat of handgeschakeld?
Inhoud

Automaat of handgeschakeld?

Sander
Door Sander in Tips & advies op 28 juli 2022
In Amerika rijdt bijna iedereen in een automaat — Nederlanders zijn vrij trouw aan het handgeschakelde. Twijfel jij ook tussen automaat of schakel? Vraag je je af wat zuiniger is? Klopt het dat er een prijsverschil bestaat tussen automaat en handgeschakeld? Deze informatie helpt jou bij het maken van de juiste keuze.

Automaat vs. handgeschakeld

De automaat is een auto met een automatisch schakelsysteem. Je schakelt niet zelf door je koppeling in te trappen en de versnellingspook te verplaatsen — de auto doet dit allemaal voor jou tijdens het rijden. Je hebt wel een bedieningspook, waarmee je kiest voor parkeren (P), achteruitrijden (R), vrij (N) en rijden (D). 'Dé' automaat bestaat eigenlijk niet, want je hebt keuze uit meerdere soorten. In het kort:
 • de semi- of halfautomaat, waarbij je kiest voor handmatig of automatisch schakelen
 • de volautomaat: een automaat met koppelomvormer
 • de automaat met dubbele koppeling: ook een volautomaat, maar dan eentje met een dubbele koppeling en veel kortere schakeltijden 
 • een CVT automaat: ideaal voor mensen met een rustige, zuinige rijstijl

Voor- en nadelen van een automaat

Hoewel de meesten leren rijden in een handgeschakelde auto, is afwijken van die norm met een automaat helemaal niet zo'n gek idee. De voordelen van een automaat:
 • een automaat rijdt heel comfortabel, want je hoeft niet te schakelen
 • vaak rijden automaten zuiniger dan een handgeschakelde auto
 • de auto slaat niet af
 • het rijdt veiliger


Maar zoals met alles kleven ook hier nadelen aan. Zoals:
 • de auto blijft niet stilstaan als-ie in Drive staat en dat zorgt in de beginperiode weleens voor een kleine botsing
 • automaten zijn over het algemeen duurder
 • het is echt even wennen als je een handgeschakelde auto gewend bent, doordat je onder andere je linkervoet niet gebruikt tijdens het rijden

Voor- en nadelen van een handgeschakelde auto

De meeste auto's op de Nederlandse wegen zijn nog steeds handgeschakeld en dit is waarom:
 • je hebt de controle over de auto
 • het schakelen 'hoort bij de beleving van het autorijden'
Nadelen van in een handgeschakelde wagen rijden:
 • constant je voet op de koppeling houden (wat velen doen) zorgt voor snellere slijtage
 • filerijden is geen pretje
 • handgeschakelde auto's zijn vaak minder zuinig

Automaat of schakel: de vooroordelen

Over automaat rijden bestaan nogal wat vooroordelen. Zo zou automatisch schakelen iets zijn voor luie chauffeurs en 'is het eigenlijk niet echt rijden'. Die vooroordelen mag je voor jezelf beantwoorden, maar een aantal bevestigen of ontkrachten we graag.

Handmatig schakelen is zuiniger

Wat is zuiniger: automaat of handgeschakeld? Vroeger waren het de handgeschakelde bolides — tegenwoordig is het meestal de automaat, maar is het verschil niet enorm. Dankzij verbeterde technieken schakelt een automaat op het gunstigste moment en bespaar je brandstof.

Prijsverschil automaat en handgeschakeld: automaten zijn duurder

Dat klopt. Automaten zijn vaak zo'n € 1.500 tot € 2.000 duurder in aanschaf. Soms is een automaat door het hogere gewicht ook iets duurder in de wegenbelasting.

Handgeschakelde auto's slijten sneller

Niet per definitie waar, maar over het algemeen wel. Veel bestuurders houden de koppeling ingedrukt tijdens wachten voor groen licht of als ze in een file staan. Er is continue wrijving en dat zorgt voor slijtage. Rij je in een handgeschakelde bolide, laat je koppeling dan los door je auto in zijn vrij te zetten.

Een automaat rijden is veiliger

Dit is toch wel waar. Doordat je niet hoeft te schakelen en niet koppelt, is concentreren op wat er rondom jou gebeurt veel makkelijker. Daarnaast hoef je je stuur niet los te laten om handmatig te schakelen en met twee handen aan het stuur rijden is altijd veiliger. Kortom: je hebt in een automaat 100% focus op het verkeer, waardoor je ook meer ontspannen rijdt. Dat draagt ongetwijfeld bij aan veilig rijden.

Heb je je keuze kunnen maken? Bekijk ons aanbod via onderstaande buttons.

Aanbod handgeschakeldAanbod automaat

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media