Auto leasen of kopen: wat is de beste keuze voor jou?
Inhoud

Auto leasen of kopen: wat is de beste keuze voor jou?

Patricia
Door Patricia in Tips & advies op 03 juni 2024

Auto leasen of kopen: wat is de beste keuze voor jou?

In navolging van de zakelijke wereld, biedt Louwman nu ook particulieren de mogelijkheid om te kiezen voor lease. Maar wat is nu de beste optie voor jou: een auto kopen of leasen? Hieronder vind je het antwoord.

Moet ik mijn auto leasen of kopen?

De keuze tussen het kopen of leasen van een auto hangt af van verschillende factoren en is niet eenvoudigweg te reduceren tot één betere optie. Het hangt volledig af van jouw specifieke situatie en voorkeuren. Bij het kopen van een auto heb je de volledige eigendom, wat betekent dat je de auto kunt aanpassen naar wens en uiteindelijk geen maandelijkse betalingen meer hebt zodra de lening is afbetaald. Dit kan financieel aantrekkelijk zijn op de lange termijn, vooral als je van plan bent de auto voor vele jaren te houden. Bovendien heb je de vrijheid om de auto te verkopen wanneer je maar wilt, wat flexibiliteit biedt als je omstandigheden veranderen.

Leasen daarentegen biedt voordelen zoals lagere maandelijkse betalingen in vergelijking met de afbetalingen van een autolening. Dit kan aantrekkelijk zijn als je liever een nieuwer model rijdt dat mogelijk betrouwbaarder is en minder onderhoud vereist. Bovendien zijn de meeste leasecontracten inclusief garanties en onderhoudspakketten, wat financiële voorspelbaarheid biedt en onverwachte kosten kan verminderen. Aan het einde van de leaseperiode kun je eenvoudig een nieuwe auto leasen, wat ideaal is voor mensen die graag regelmatig van auto wisselen zonder zich zorgen te maken over de doorverkoopwaarde. Er zijn echter ook nadelen aan beide opties. Bij koop moet je rekening houden met de afschrijving van de auto, terwijl bij lease je gebonden bent aan een bepaald aantal kilometers per jaar en mogelijk extra kosten hebt voor slijtage.

Redenen om een auto te kopen:

- Je hebt voldoende spaargeld om de auto in één keer te betalen. In dit geval kan kopen vaak voordeliger zijn dan leasen, zelfs als je rekening houdt met de afschrijving van de auto.
- Je wilt de vrijheid hebben om de auto naar eigen wens aan te passen en te gebruiken, zonder contractuele beperkingen.
- Je overweegt binnenkort een huis te kopen en wilt je maximale leencapaciteit behouden, aangezien private lease je totale maandelijkse bedrag registreert bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
- Je wilt niet vastzitten aan een vaste gebruikstermijn en flexibiliteit hebben om te kunnen wisselen van auto.
- Je hebt geen duidelijk beeld van het jaarlijkse aantal kilometers dat je zult rijden, wat van invloed kan zijn op de kosten bij private lease.
- Je hebt veel schadevrije jaren opgebouwd, wat kan resulteren in een lagere verzekeringspremie bij het kopen van een auto.

Redenen om te kiezen voor private lease:

- Als je niet genoeg spaargeld hebt om een auto te kopen, biedt private lease een alternatieve mogelijkheid zonder dat je hoeft te lenen.
- Je hebt behoefte aan financiële zekerheid en wilt weten wat je maandelijks aan kosten kwijt bent, aangezien alle kosten zijn inbegrepen in een vast maandelijks bedrag.
- Je wilt niet gebonden zijn aan een auto op lange termijn en na afloop van de leaseperiode de auto gewoon kunnen inleveren.
- Als je weinig schadevrije jaren hebt, kan private lease voordeliger zijn vanwege de hogere verzekeringspremies bij het kopen van een auto.
- Als je moeite hebt om een lening te krijgen vanwege je leeftijd, kan private lease een toegankelijkere optie zijn.

Elektrische auto: leasen of kopen?

Bij de keuze tussen het leasen of kopen van een elektrische auto spelen nog meer overwegingen een rol. Naast de eerder genoemde factoren, zijn er nog drie extra zaken om rekening mee te houden:

- Restwaarde
- Accu degradatie
- Gebruikskosten

In dit geval kan het leasen van een elektrische auto meer rust bieden, omdat je zekerheid hebt over je maandelijkse kosten gedurende de leaseperiode.

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op