Alles over de SUV
Inhoud

Alles over de SUV

Sander
Door Sander in Alles over... op 11 mei 2022
Een veelgehoorde term in autoland: SUV. Maar wat is een SUV eigenlijk? Bestaan er ook zuinige modellen? En is diep in de buidel tasten nodig of zijn er ook betaalbare SUV's op de markt? U leest hier alles over deze stoere bolides.


Wat is een SUV?

Een SUV is een Sports Utility Vehicle. Een hele mond vol. Andere omschrijvingen van de SUV: luxeterreinwagen, hoge auto, grote terreinwagen of zelfs 'een multi-inzetbare auto die de kracht van een terreinwagen combineert met de luxe en ruimte van een limousine'. SUV's zijn grote auto's — groter dan een gemiddelde personenauto —, waarin u lekker hoog en rechtop zit. Volop ruimte, dus ideaal voor grote gezinnen of mensen die graag de auto pakken om te kamperen. De bolides zijn gebouwd om op ruw terrein te rijden: hoog op de wielen en soms met vierwielaandrijving. Daar hebben ze hun stoere uiterlijk dan ook aan te danken. Op zich handig, maar geen noodzaak. U kunt met een SUV natuurlijk ook gewoon op de (snel)weg blijven.


Bestaan er ook zuinige modellen?

Feit is dat SUV's meer brandstof verbruiken dan een gemiddelde, kleinere auto. Hoewel de terreinwagens niet bekend staan om de zuinigheid, bestaan er toch zuinige SUV's. Goed om rekening mee te houden: een SUV met het kleinste motorvermogen en de kleinste motorinhoud is ook meteen een zuinigere variant dan 'de grote broer'. Verkent u met de SUV geen wild terrein? Op de snelweg blijven is de zuinigste manier om in een SUV te rijden. Maar er bestaan ook modellen die u niet om de haverklap naar een tankstation sturen.


Voorbeelden van zuinige SUV's:

Toyota C-HR
Volkswagen T-Cross
Hyundai Kona
Nissan Juke
Seat Arona

Lees meer over compacte SUV's en elektrische SUV's.


Betaalbare SUV's

Een hoge auto rijden, maar niet de hoogste prijs willen betalen? Dat kan! Zo kunt u uiteraard kiezen voor een occasion als u toch graag een wat prijziger model SUV wil rijden. Maar ook gloednieuwe SUV's rijden voor een betaalbare prijs de deur uit. En dan hoeft u niet eens in te leveren op comfort, betrouwbaarheid of technische snufjes.

Tip: kijk bij aanschaf van een betaalbare SUV of-ie ook qua onderhouds- en brandstofkosten binnen uw budget valt.


Lijstje van betaalbare SUV's

Kia Niro
Mazda CX-3
Nissan QASHQAI
Peugeot 2008
Kia Stonic


SUV: kopen of leasen?

Of u nu kiest voor een betaalbare SUV of een wat prijziger model: u tikt hoe dan ook in één keer het bedrag af als u de wagen koopt. Voor sommigen een groot nadeel. Dan biedt leasen een uitkomst. Maar wat is voor u de beste optie? De SUV kopen of leasen? Laten we even kijken naar de voor- en nadelen.


Voor- en nadelen van SUV kopen

U heeft uw favoriete SUV op het oog en staat nu voor de keuze: kopen of leasen? Dat hangt af van uw situatie. Heeft u het geld voor uw SUV op de spaarrekening staan of overweegt u er een lening voor af te sluiten? In dat laatste geval is leasen waarschijnlijk voordeliger. De voor- en nadelen van uw SUV kopen op een rijtje.

Voordelen:
• geen registratie bij BKR, dus niet inleveren op een nieuwe hypotheek
• de SUV is uw eigendom en u kunt 'm op ieder gewenst moment weer verkopen of inruilen
• het is voordeliger een auto te kopen dan te leasen als u weinig rijdt — minder dan 10.000 kilometer per jaar
• u bouwt schadevrije jaren op en dat drukt uw kosten voor een autoverzekering

Nadelen:
• sluit u wel een lening af voor de aanschaf van SUV, dan beperkt u wel uw hypotheek én blijft u ook afbetalen als uw auto total loss is of gestolen is, terwijl u bij private lease een nieuwe bolide krijgt
• alle kosten betaalt u zelf: brandstof, onderhoud, keuringen, wegenbelasting en verzekering, wat voor sommigen onoverzichtelijk is
• verzekert u de auto niet allrisk, dan betaalt u sommige schadekosten zelf
• een nieuwe auto vermindert al snel in waarde


Voor- en nadelen van SUV leasen

Het grootste voordeel is natuurlijk dat u de auto niet meteen afrekent en u de spaarrekening niet aanbreekt. In plaats daarvan betaalt u elke maand voor het gebruik van uw SUV. De auto staat wel op uw naam, maar het is niet uw eigendom: de SUV blijft van de leasemaatschappij.

Voordelen:
• uw spaargeld blijft van u (of u geeft het ergens anders aan uit)
• u weet precies wat u maandelijks kwijt bent aan uw SUV
• vaak zijn onderhoud, reparaties en pechhulp inbegrepen bij private lease en betaalt u eigenlijk alleen brandstof en eventuele boetes zelf

Nadelen:
• private lease is geregistreerd bij BKR, wat betekent dat u bijvoorbeeld een lagere hypotheek krijgt
• als u weinig rijdt, dan is private lease in verhouding vrij duur
• u gaat een overeenkomst aan en daar kunt u niet zomaar vanaf, tenzij u aantoont dat het maandbedrag niet langer op te brengen is


Op zoek naar uw ideale SUV?

Bent u op zoek naar uw ideale SUV? Naast dat u bij onze vestigingen van harte welkom bent voor een proefrit, staat ons aanbod van zowel gebruikte als gloednieuwe SUV's ook online.

Vind uw SUV

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media