Alles over de hatchback
Inhoud

Alles over de hatchback

Sander
Door Sander in Alles over... op 11 mei 2022
'Wat is een hatchback?' is een vraag die we vaak horen. Net als wat het verschil is tussen een hatchback en een sedan, wat de beste hatchback is en welke bolide je koopt als je een grote kofferbak wil. Tijd om dat en meer allemaal voor je op een rij te zetten.

Wat is een hatchback?

Een hatchback is een auto — of beter gezegd: een carrosserievorm van een auto. Een hatchback noem je zo als je vanuit het bestuurdersgedeelte de kofferbak kan bereiken. Bij de hatchback zien we de kofferklep als deur en daarom zeg je bij deze auto's altijd dat ze drie of vijf deuren hebben. Deze auto's bestaan al héél lang: voor de Tweede Wereldoorlog reed men er al in. Maar nog niet zo gek lang geleden kwamen ook de luxere merken met een hatchback op de markt, zoals de Porsche Panamera en de Audi A7. Vaak zijn dat 5-deurs, omdat de 3-deurs stukken minder populair zijn. Overigens is de hatchback niet altijd geliefd geweest. In 1961 lanceerde Renault de Renault 4 en zetten zij de carrosserievorm op de kaart. Volkswagen maakte de hatchback pas echt een gewilde auto met de Golf.

Goed om te weten: bij sommige typeaanduidingen is hatchback afgekort naar 'hb'.

Verschil tussen hatchback en sedan of station

Zoals geschreven: kenmerkend voor een hatchback is dat je — weliswaar met heel lange armen — vanaf de bestuurdersstoel iets uit je kofferbak kan pakken. En daar zit dan ook meteen het verschil tussen een hatchback, een sedan en een station. Een stationwagen is 'de grotere versie' van een hatchback. Ook hier kan je vaak vanuit de auto in de kofferbak komen, maar is die kofferruimte veel groter. Een sedan is meestal net zo groot als de station, maar met een kleinere kofferbak waar je meestal alleen van buiten in kan.

Hatchback vs sedan — wat kies jij?

Eén van de keuzes die je maakt bij het kopen van een nieuwe auto: de carrosserievorm. Veel mensen twijfelen tussen een hatchback en een sedan. Daarom hier wat voor- en nadelen van de hatchback, ten opzichte van een sedan.

Voordelen hatchback
• Een hatchback is compacter dan een sedan, wat 'm lekker wendbaar en al snel een ideale stadsauto maakt
• Kofferbakken van hatchbacks zijn relatief groot — zeker al u de achterbank neerklapt
• Hatchbacks zijn vaak lichter dan sedans en stations, waardoor onderdelen minder snel slijten, je zuiniger rijdt en je lagere kosten hebt
• Een hatchback is in veel gevallen goedkoper in aanschaf dan een sedan

Nadelen hatchback
• Die open kofferruimte bij de hatchback is ook een nadeel: heb je boodschappen gedaan en rollen de glazen flessen tegen elkaar aan, dan hoor je dat getik — bij een sedan is de bagageruimte vaak afgesloten
• Met name de oudere hatchbacks zijn vaak niet de best geïsoleerde auto's, waardoor weggeluiden hoorbaar zijn

Beste hatchbacks van 2021

Zelfs als je al besloten hebt dat je nieuwe auto een hatchback gaat zijn, is de keuze nog steeds enorm.
Om je op weg te helpen: de 10 beste hatchbacks van 2021. Komen ze!
Mazda 3: de sportieve hatchback die plezier voor de hele familie brengt
Peugeot 308: één van de meestverkochte hatchbacks
Kia Rio: een sportieve hatchback die ook nog eens heel betaalbaar is — een gebruikte auto koop je al voor minder dan €10.000
Toyota Corolla: een hatchback met goede verkoopcijfers dankzij het aangename rijcomfort
Volkswagen Golf: oerdegelijke en geliefde hatchback
Volkswagen Polo: een kleine hatchback en nog altijd één van de populairste auto's
Mercedes-Benz A-Klasse: een stijlvolle en sportieve hatchback die velen enthousiast maakt
Kia Ceed: een mooie optie voor een betaalbare, ruime, goed uitgeruste en degelijke hatchback
Ford Focus: een gretige en krachtige hatchback — een gebruikte Ford Focus derde generatie ST is een sportieve hatchback voor minder dan 10.000
BMW 1-serie: een van de beste hatchbacks in zijn klasse

Hatchback kopen?

Bij Louwman staan de deuren wagenwijd voor je open: of het nu gaat om de aankoop van een nieuwe of gebruikte hatchback. Hoewel we officieel dealer zijn van Lexus, Mercedes-Benz, Toyota, Peugeot, Suzuki, Mazda, Mitsubishi, Kia en smart, verkopen we ook hatchbacks van andere merken.

Hulp nodig bij het vinden van jouw ideale hatchback? Neem contact op met onze klantenservice — dan helpen we u graag. Je bereikt ons op 088 - 712 9100 en [email protected]. Alvast zelf een blik werpen? Je vindt ons aanbod van zowel nieuwe als gebruikte hatchbacks hier.

Ontdek ons aanbod

Blijf op de hoogte.
Volg ons op social media