Welkom bij LouwmanWelkom bij Louwman
Drie jaar na de overname door Louwman Dealer Group is het tijd voor de volgende stap in de samensmelting van Van Dorst en Louwman. Een naamswijziging.

Van Dorst Automotive gaat verder onder de naam Louwman Dealerbedrijven

 • Vertrouwde kwaliteit & service
 • Bijna 100 jaar ervaring
 • Een nog breder aanbod
 • Meest complete service
 • Service card
Sluit dit bericht
 
 

Aircotips

Uitleg en tips voor efficiënt en milieubewust gebruik van uw auto-airco

Tijdens de zomer is de airco voor veel automobilisten onmisbaar. Helaas merken veel mensen pas dat de airco niet zoveel verkoeling meer geeft als verwacht, wanneer het echt warm wordt. Een airco is niet alleen een comfort verhogend systeem, maar draagt in grote mate bij aan het verhogen van de veiligheid. Een regelmatige controle van de werking van het aircosysteem in de auto is dus absoluut geen overbodige luxe. Laat daarom uw auto tijdig bij Louwman  controleren. Een airco controle bij onze vestigingen is gratis. Lees hieronder handige tips voor het efficient gebruik van de airco in uw auto.

16 Aircotips

In bepaalde omstandigheden kan het lijken alsof uw airco niet meer werkt, terwijl de elektronica de airco dan bewust tijdelijk heeft uitgeschakeld. Bijvoorbeeld bergop of bij extreme kou. Langdurig geen gebruik maken van de airco kan lekkage veroorzaken. Schakel dus minimaal eens in de week even de airco in. Op erg warme dagen kan de temperatuur in de auto behoorlijk opgelopen zijn. Het is dan verstandig bij het wegrijden het eerste stukje met één of meerdere ramen open te rijden. Na het sluiten van de ramen zet u de airco aan om verder te koelen, maar probeer de airco niet te koud in te stellen. Een verkoudheid is zo opgelopen. 

 1. Gebruik de airco ook bij regen of in de winter.
  Schakel uw airco ook kort in bij beslagen autoramen en zorg dat de recirculatie uit staat. De binnenstromende buitenlucht wordt afgekoeld door de verdamper, waarbij vocht onttrokken wordt doordat koude lucht minder waterdamp kan bevatten. Het vocht wordt afgevoerd via de condensafvoer en de droge lucht in het interieur zorgt voor een veilig zicht!

 2. Laat de airco in ieder geval één keer per jaar controleren.
  Wij controleren de werking van uw airco bij de onderhoudsbeurt en de tussentijdse zomer- of wintercheck. Een periodieke reiniging verwijdert bacteriën en schimmels, waardoor stank en een ongezonde interieurlucht voorkomen kunnen worden. Het preventief vervangen van het aircokoudemiddel voorkomt problemen en event gevolgschade!

 3. Laat periodiek uw airco onderhouden.
  De werkzaamheden aan een airconditioning tijdens de reguliere onderhoudsbeurt beperken zich tot een inspectie van het systeem. Airco-onderhoud is een specialisme en wordt, in tegenstelling tot wat velen denken, niet bij het onderhoud uitgevoerd. Ieder aircosysteem verliest na verloop van tijd koudemiddel wat noodzakelijk is voor een goede werking. Dit is vergelijkbaar met een band die op den duur zijn druk verliest. Verlies van koudemiddel is onwenselijk daar dit de smering van de compressor in gevaar kan brengen, wat grote kosten tot gevolg kan hebben. Mede doordat het koudemiddel bijdraagt aan het broeikaseffect, dient het zogenaamde afvullen van de airco door gecertificeerd personeel te gebeuren met specifieke apparatuur, waarmee het nog aanwezige koudemiddel kan worden hergebruikt. Systemen worden steeds efficiënter, kleiner en bevatten daardoor gemiddeld slechts 450 gram koudemiddel. Enkele jaren geleden was dit zo'n 800 tot 900 gram. Verlies van koudemiddel kan om die reden bij moderne auto's sneller leiden tot een verminderde werking. Periodiek preventief onderhoud (opnieuw afvullen) is dan ook sterk aan te raden!

 4. Wissel regelmatig af tussen recirculatie en frisse buitenlucht.
  Het koelen van de warme buitenlucht kost energie en dus brandstof. Bij hoge buitentemperaturen is het daarom efficiënter om de koele lucht in het interieur te recirculeren. Om toch frisse lucht aan te voeren kan regelmatig de frisse buitenlucht stand geselecteerd worden. Zo voorkomt u dat de airco hard moet werken om de hitte uit de buitenlucht continu te moeten afkoelen.

 5. Zet de airco één keer per week 10 minuten aan.
  Wij adviseren u de airconditioning minimaal wekelijks even in te schakelen. Dit helpt lekkage en vorming van onaangename geurtjes t.g.v. condens-, schimmelvorming en aangroei van bacteriën te voorkomen. Rubberen afdichtingen als keerringen en afdichtingsringen kunnen sneller verouderen als gevolg van verdroging, wanneer het systeem niet regelmatig ingeschakeld wordt. Dit kan lekkage van koudemiddel veroorzaken.

 6. Open in de zomer voor vertrek de portieren of rijd kort met de ramen open.
  Als de auto een tijdje in de zon heeft gestaan dan kan de temperatuur in de auto behoorlijk oplopen. Wanneer u voor het wegrijden de portieren even open zet of bij het wegrijden een paar minuten de ramen opent, kan de ergste warmte ontsnappen. Vervolgens schakelt u de airco in, zodat de temperatuur snel en efficiënt naar wens is.

 7. Zet de airco niet te koud.
  Zeker als het buiten erg warm is en de zon de temperatuur in de auto nog verder doet oplopen, is het aantrekkelijk om de airco lekker koud in te stellen. De temperatuurovergang kan dan groot worden. Zeker bij regelmatig in- en uitstappen adviseren wij de temperatuur niet te laag in te stellen, zodat het verschil met de buitentemperatuur niet te groot wordt. Een verkoudheid is zo opgelopen.

 8. Schakel de airco kort voor aankomst uit.
  Een warme en vochtige omgeving is een voedingsbodem voor schimmels die stank kunnen veroorzaken. Condensvorming op de verdamper achter het dashboard kan tot schimmelvorming leiden. Om te voorkomen dat er condens achterblijft na een autorit adviseren wij enkele minuten voor aankomst op de plaats van bestemming de airco uit te schakelen.

 9. Laat de airco schoonmaken.
  Schimmelvorming op de verdamper is niet altijd te voorkomen. Dit kan stank en een ongezonde situatie veroorzaken. Om die reden adviseren wij u periodiek de airco te laten desinfecteren. Schadelijke organismen worden dan verwijderd. Bij sterk vervuilde airco's of een interieurstank biedt een ozonbehandeling uitkomst.

 10. Voorkom verstopping van uw airco.
  Voor de aanvoer van frisse buitenlucht is uw auto voorzien van luchtinlaten die zich meestal onder de motorkap en vlak voor de voorruit bevinden. Zorg ervoor dat deze luchtinlaten vrij blijven van bladeren of takjes. Alleen dan kan immers verse buitenlucht aangevoerd worden. 

 11. Uitschakeling airco bij vermogensvraag.
  Een airco verbruikt energie en dus brandstof. Als u het volledige motorvermogen vraagt, bijv. bergopwaarts met de caravan, wordt bij veel moderne auto's de airco tijdelijk uitgeschakeld. Al het beschikbare motorvermogen is dan benodigd voor de aandrijving van de auto.

 12. Vocht onder de auto.
  Op sommige dagen kan een klein plasje vocht onder een geparkeerde auto ontstaan. Bij airco gebruik wordt vocht uit de lucht onttrokken en als condenswater afgevoerd. Dit is dus niets om u zorgen over te maken.

 13. Lees het instructieboekje voor goed gebruik van uw airco.
  Gaat u met de auto op vakantie? Lees dan voor vertrek de beschrijving in het instructieboekje nog eens goed door voor een juist gebruik. Laat ev. uw airco controleren op een juiste werking. In combinatie met de Vakantie Check a €12,95 wordt de Airco Check t.w.v. €19,95 gratis uitgevoerd.

 14. Controleer airco bij aanschaf occasion.
  Laat u niet verrassen en controleer de werking van de airco bij aanschaf van uw occasion. De reparatiekosten kunnen hoog oplopen als blijkt dat het systeem lekt. Maak eventueel gebruik van onze aankoopkeuring.

 15. Onderhoud airco bij occasion.
  Controleer bij de koop van uw occasion hoe de airco onderhouden is. Het onderhoudsboekje, de onderhoudshistorie, aanwezige facturen en eventueel de sticker in de motorruimte kunnen informatie geven over de onderhoudsstaat van de airconditioning.

 16. Gebruik van aircoservice sticker.
  Bij controleren en afvullen van uw airco plaatsen wij een sticker in de motorruimte met informatie over de datum wanneer de airco gecontroleerd is en de geadviseerde volgende controledatum. Is de airco opnieuw gevuld; dan wordt de vulhoeveelheid en de vuldatum genoteerd. Dat maakt het voor u en onze mensen een stuk makkelijker.